Goethe, Johan Wolfgang

Secret

14. 03. 2002.

Njemački pjesnik, rodio se 28. kolovoza 1749. u Frankfurtu na Maini, a umro 22. ožujka 1832. u Weimaru .
Jedan je od najslavnijih pjesnika u svjetskoj književnosti.
Iz roditeljske kuće odlazi u Leipzig na studij prava, ali i zbog ozbiljne bolesti, te počinje pisati u duhu rokokoa.
Nakon studija odlazi u Frankfurt gdje počinje s odvjetničkim pripravništvom i istodobno skicira svoje životno djelo o Faustu, te piše povijesnu dramu o Goetzu.
1774. godine u Leipzigu izlazi anonimna knjižica koja je pobudila neslućenu pozornost. Bile su to "Patnje mladog Werthera", roman koji obuhvaća stvarnost i fikciju, autorove i tuđe doživljaje, sudbinu pojedinca, građanskog individualista, rušitelja starog. Ovaj roman je Goetheu donio naslov prvog njemačkog pisca modernog doba i svjetsku slavu. Nakon uspjeha "Patnji mladog Werthera" Goethe odlazi na dvor weimarskog vojvode Karla Augusta gdje obavlja državničke poslove. Bavi se i prirodoznanstvenim studijem, posebice minerologijom i optikom.
Njegovo najplodnije razdoblje bio je dvogodišnji boravak u Italiji. U stihove pretače "Ifigeniju" i "Torquata Tassa", piše povijesnu dramu "Egmont", "Rimske elegije", "Mletačke epigrame", "Hermana i Doroteu", memoarske zapise "Poezija i zbilja" i roman o Wilhelmu Meisteru.
Goetheovo djelo donijelo je naraštajima čitatelja goetheovsko svjetlo mudrosti i spoznaje univerzalnih vrijednosti.
Njegovim najvažnijim djelom smatra se poema u dva djela "Faust", a osim nabrojenih, treba još spomenuti i roman "Srodne duše", te lirsku zbirku "Zapadnoistočni divan".