Byron, George

Secret

14. 03. 2002.

Lord George Gordon Noel Byron, engleski pjesnik, rodio se 22. siječnja 1788. u Londonu, a umro 19. travnja 1924. u zapadnoj Grčkoj.
Byron se školovao u Harrowu i Cambridgeu, a kao 18-godišnjaku izlazi mu prva pjesnička zbirka "Sati dokolice", koja doživljava oštre kritike, baš kao i pristupni govor u Gornjem domu engleskog parlamenta u koji ulazi u 21-oj godini. U 28. napušta Englesku i seli se u Italiju.
U tridesetoj godini objavljuje prva dva pjevanja "Childe Harolda" i preko noći postaje slavan. U njemu je Byron stvorio mit o melankoličnom buntovniku, izgnaniku, grešniku, izazivaču moralnih i društvenih normi.
1823. godine odlazi u Tursku u redove grčkih boraca za slobodu, kako bi oslobodili svoju zemlju od Turaka. Byronova djela su jedinstvena po nepomirljivom stavu prema vladajućima i tiranima. U Turskoj je obolio od malarije i tamo umro. Među njegova najznačajnija djela uz "Childa Harolda spadaju: "Beppo" - opušten i ironočan spjev u kojem je pronašao odgovorajući oblik za svoj cinizam i kolokvijalni način izražavanja, "Don Juan" - ep u kojem ismijava lažni društveni moral ondašnje Engleske i Europe, "Vizija posljednjeg suda" - pjesma koja predstavlja njegovu reakciju na traženje engleske vlade da se njegova knjiga zabrani i proglasi osnivačem i poglavarom sotonske škole te pjesma "Prometej".