Baletni maraton

Ivor Car

21. 09. 2007.

Balet (riječ dolazi iz talijanskog jezika=balleto) je umjetnost koja se razvila u 16. stoljeću, čvrsto vezana uz operu, od koje se "osamostaljuje" tek u 18. stoljeću, od kada je brojni Lupeži, navodno, obožavaju, zbog čega će na koncu ova e-ciklopedija zasigurno biti među najčitanijima. Osobitu popularnost balet dobija na području goleme Rusije, odakle dolaze i neki od najboljih svjetskih balerina i baletana, koji u drugoj polovici 20. stoljeća postaju jedan od "najpopularnijih ruskih izvoznih "proizvoda".

Stoga ne čudi što je više od dvije stotine plesača prije pet jeseni razveselilo nekoliko tisuća posjetitelja baletnog maratona održanog u St. Petersburgu, mjestu iz kojeg dolazi i jedan Lupigin putopis. Maraton koji je trajao 24 sata izvodili su uglavnom pripadnici slavne baletne škole u St. Petersburgu, škole koja je dala neka od najvećih "baletnih" imena, kao što su Rudolf Nureyev i Mikhail Baryshnikov. U ta 24 sata je izvedeno dvadesetak aranžmana, kako klasičnog baleta, tako i onog modernog.

Neuobičajeno za balet je ispijanje piva, grickalice i atmosfera koja je više priličila nekom rock koncertu, nego li baletnoj izvedbi. Cijeli događaj se zbio povodom 300-te godišnjice grada, koju je St.Petersburg proslavio 2003. godine. Zadovoljni su bili i plesači i gledatelji, koji pohvaljuju jedni druge. Najzadovoljniji je ipak, izgleda, organizator koji je obećao kako će baletni maraton postati tradicionalni događaj.