Tri kune po tri kune - tko zna

Ivor Car

25. ožujka 2003.

Tri kune po tri kune - tko zna

Gospoda s Autobusnog kolodvora Zagreb su se naljutila, potom zainatila da više nećemo pratiti silnu rodbinu i još silnije prijatelje, ukoliko njima ne platimo oproštajnu pristojbu. O čemu je tu riječ pročitajte u jednoj potpuno neprofesionalnoj i neprovjerenoj novici, klikom na ...
Kao prvo recimo zašto je novica neprofesionalna. Neprofesionalna je zato što sve informacije koje će ova novica sadržavati, nisu provjerene i samo su plod onoga što je vaš "novinar" vidio i iskusio na svojoj koži te potom izvukao zaključak. A zašto on nije stigao provjeriti sve informacije, pitate se vi, a on vam odgovara zato što nema vremena posjetiti zagrebački Autobusni kolodvor i tumarati tom 15 godina starom zgradom u potrazi za nekim tko bi mu mogao odgovoriti na neka pitanja i zato što na svojoj web stranici www.akz.hr nema servis za korisnike na kojem bi se moglo uputiti po koje pitanjce. Zbog svega toga više volim bljuvati vatru ovako, krajnje neprovjereno.
Naime, svatko tko je barem jednom doputovao u Zagreb ili otputovao iz njega s autobusom, uvidio je kako je kolodvorska zgrada poprilično komplicirana biljka, na čije perone možete doći iz nekoliko smjerova. Odnosno bolje rečeno - mogli ste, jer ovih dana djelatnici AKZ-a rade na patentu koji će vam onemogućiti pristup na većinu od 44 perona, ukoliko niste spremni platiti 3 (slovima - tri) kune. Toliko naime vrijedi to što ćete pokazati hrvatsku gostoljubljivost i svoga gosta otpratiti na autobus, čekavši sve do zadnjeg trenutka kako biste mahnuli svome dragom gostu.
Za sada su dobri ljudi montirali naplatne "kućice" na gornjem katu kolodvorske zgrade, tako da u čekaonicu ne možete. Montirali su iste te "rampe" i na južnom ulazu, ali one za razliku od onih na katu još uvijek nisu u funkciji. Treći ulaz, onaj sa zapadne strane, ionako već ima rampu budući je predviđen samo za izlaske autobusa i tim putem ulazite samo zahvaljujući dobroj volji stričeka koji tamo radi i koji vas svaki put prešutno pusti, pa čak ponekad zna i podići rampu kako se vi ne biste morali saginjati. Ostaje nam još samo jedan ulaz i to je onaj sa sjeverne strane, koji će se ujedno i najteže začepiti, jer je glavni put do dolaznih perona, a čisto sumnjam da će početi i sa naplaćivanjem dočekivanja. Vaš je novinar na licu mjesta razmotrio sve mogućnosti zatvaranja tog ulaza i nije otkrio niti jednu, osim da se postave dvije kućice na kojima bi bile rampe, što bi značilo otvaranje dva nova radna mjesta.
Do sada su AKZ-ovci pokušali sa nekim neobičnim metodama, kao što je slučaj kada su jedan ulaz na odlazne perone zatvorili pod maskom građevinskih radova, a na drugi su pustili mlaz vode, tako da je onaj koji je htio džabane otpratiti nekoga, ostao ili blatnjav ili mokar ili ukoren od stričeka koji više nema dobre volje i ne pušta prešutno, a kamoli da diže rampu kako se vi ne bi saginjali. Za svo vrijeme priprema velikog projekta kolodvor se obogatio za solidnu svotu kunića, jer za svaku prodanu kartu naplaćuje te iste tri kune i tada je putnik oslobođen daljneg plaćanja, jer na svojoj karti dobija kod, koji otvara prolaz kada ga pokažete naplatnoj "kućici". A koliko li će tek para biti prilikom praćenja vojnika ....
Eto toliko, samo da znate kada slijedeći put pratite nekoga pripremite tri kune sitnoga!