Stop the War

Ivan Kegelj

11. veljače 2003.

Stop the War

Evo, obećavam da vas neću gnjaviti, nego pomislih da bi htjeli znati da će se u subotu u sedam hrvatskih gradova održati demonstracije protiv najavljivanog američkog rata u Iraku. Tridesetak udruga okupljenih u inicijativu "Dosta je ratova" organizirat će prosvjede u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vukovaru i Šibeniku. Prosvjedi će započeti u 11.00 sati, a onaj središnji će se održati
A gdje drugo nego na Trgu bana Jelačića. Na skupu će se potpisivati peticija sa zahtjevom Vladi da povuče potpis s izjave kojom se odobrava američki napad na Irak, te zahtjevom da Hrvatska ostane neutralna u eventualnom sukobu u naftom bogatom dijelu svijeta.
Točno u podne grupa demonstranata će krenuti u mirni prosvjed do američkog veleposlanstva na Zrinjevcu, gdje će se izvikivati parole, pričati vicevi i pošalice, igrati ćize - blize i javno suosjećati s ekipom u Iraku. Budite sigurni da će biti lijepih cura i dječaka, osebujnih frizura, atraktivnih gas - maski i inteligentnih poruka na razvijenim transparentima. Ako vam ni to nije dovoljno da vas privuče na antiratni prosvjed, možete navratiti onako usput jer zagrebačka špica se nalazi tek stotinjak metara dalje.
Ako vam se, opet, gadi svako prosvjedovanje; ako ste alergični na barikade ili ste jednostavno zagrijani za nastupajuću klaonicu u pijesku pa stojite iza svake riječi omiljenog Lupeškog političara DžorDž Dablju Buša onda jednostavno nemojte doći.
Kako bilo, vaš omraženi novinar vas poziva da u komentarima najavite svoj (ne)dolazak. Prosvjedi će se na isti dan održati diljem svijeta, pa čak i na jednoj znanstveno - istraživačkoj postaji na Antarktiku.
Samo da podsjetim, jedan od organizatora prosvjeda, izvjesni Jurić, rekao je kako namjera antiratnog prosvjeda nije propagirati antiameričku politiku, nego isključivo istupati protiv rata i upozoriti na lošu politiku američke Vlade. Baš me zanima koliko će se demonstranata skupiti. Mislim da će ih biti barem pet tisuća i predlažem da u komentarima date svoju procjenu. Tko bude najbliže ima jednomjesečni izlet u Irak. Naravno, samo ukoliko Dablju starta s ratom.