PUŠTEN 'JURE FRANCETIĆ': 'Ustaše' na slobodi

Vjeran Grković

1. veljače 2013.

PUŠTEN 'JURE FRANCETIĆ': 'Ustaše' na slobodi

Aktivisti Građanske akcije pušteni su na slobodu nakon što su jutros privedeni ispred zgrade Hrvatske radio televizije. Privedeni su jer su narušili javni red i mir uspavane hrvatske dalekovidnice na kojoj je i danas moguće da se u televizijskim emisijama veliča zločince poput Jure Francetića, ali neće ih prekršajno i kazneno goniti. Upravo na slučaj pojavljivanja hrvatskog „ponosa i dike“ u emisiji TV kalendar, upozorila je Građanska akcija, a onda su dvojica aktivista otišla na Prisavlje održati performans u ustaškim uniformama i pročitati proglas u Francetićevo ime

Nakon što im je oduzeta sloboda na nekoliko sati dvojac iz Građanske akcije pušten je. Zaključak je kako nema elemenata za podizanje kaznene ili prekršajne prijave. Naime, aktivisti su Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi prijavili održavanje performansa pred Hrvatskom radio televizijom na zagrebačkom Prisavlju, ali to policajce nije spriječilo da ih ekspresno ubace u „maricu“, pod optužnom za remećenje javnog reda i mira.


(FOTO: Građanska akcija)

Aktivisti su pred HRT stigli u ustaškim uniformama želeći pročitati kratki proglas u kojem je stajalo: „Ja, krilnik, Jure Francetić došao sam pred ovu svetu dalekovidnicu iskazati svoje divljenje i posebnu zahvalnost direktoru Hrvatske Radio Televizije - Goranu Radmanu, ali i glavnom uredniku emisije TV Kalendar Vladimiru Brnardiću”. Upravo prozvani Brnardić pustio je pred kraj prošle godine prilog u kojem se veliča ustaški zločinac Francetić. No, to nije jedini njegov „gaf“ s obzirom na često vrlo zanimljive povijesne interpretacije TV kalendara.

Policija je spriječila čitanje proglasa, no osim navedenog u proglasu piše i ovo: “Razlog toj časti koju im ovim putem odajem jest pravedno i objektivno prikazivanje mene, krilnika Juru Francetića, kao borca za pravednu stvar – kao osnivača Crne legije i kao pravog Hrvata koji je izbio na Drinu. Posebnu zahvalnost im odajem zbog činjenice da su me nakon 67 godina konačno prikazali borcem za hrvatsku stvar, a ne kao zločinca koji je klao i ubijao bez razloga zajedno sa svojom zločinačkom postrojbom. Tih 67 godina su me prikazivali kao kvislinga koji je sa okupatorima zajedno ratovao umjesto da se borio protiv porobljivača naše Hrvatske. Tih 67 godina su me prikazivali kao izdajicu koji je služio kralju kojeg je postavio Musolini. Onaj isti Musolini koji je okupirao Dalmaciju i vršio dugogodišnji teror nad Hrvatima u Istri. Prikazivali su me kao pripadnika zločinačke postrojbe koja je ljude otpravljala u Jasenovac i ostalih 13 logora u kojima je pobijeno preko 250.000 ljudi. Sada nakon 67 godina tame – o meni su napokon napisali novu, istinitu povijest – i na tome se zahvaljujem piscima – a svu čast prepuštam gospodi Radmanu i Brnardiću. Ovim putem ih pozivam na piknik i druženje u Jasenovac – koje će se održati 10. travnja 2013. kako bi se zajedno divili uspjesima mene - Jure Francetića i moje crne legije.“


(FOTO: Građanska akcija)

Na privođenje aktivista iz Građanske akcije su reagirali tvrdnjom da policija hapsi antifašiste koji su ustrajni u borbi protiv fašizacije hrvatskog društva. „Iako je policija znala da se radi o performansu, dočekala su nas tri policijska vozila i marica. Zahtijevali smo da policija uhapsi i urednika TV kalendara Brnardića ali su oni to rezolutno odbili. Kao što odbijaju hapsiti ustašoide na Thompsonovim koncertima ili nogometnim utakmicama”. Zaključimo kako je cijelom akcijom Građanska akcija još jednom pokazala da ima hrabrosti. Podsjetimo, ranije su, među ostalim, ukazivali na mutna poslovanja Ivice Todorića, Ninoslava Pavića, a prozivali su i državnog odvjetnika Mladena Bajića.

 

Lupiga.Com