Nirvana

19.03.2003.
Nirvana
Zaboravite sve što se dogodilo poslije 1994. i zamislite kako bi moderni rock bio dosadan (velikim dijelom i jest) bez Nirvane, grupe koje je davala iskrenu i otvorenu glazbu, a u isto vrijeme kroz svoje pjesme i tragične tekstove pokušavala da nađe smisao egzistencije.
Kurt Cobain koji je pisao pjesme, inspiraciju je tražio u svom djetinstvu. Poslije razvoda njegovih roditelja Cobain se kao sedmogodišnjak osjećao nesiguran i odbačen. Živio je u prikolici u malo konzervativnom Aberdeenu, stotinjak milja zapadno od Seattlea. Djetinstvo je proveo bez frendova naoružan "macho primitivizmom". Postajao je sve više i više potišten i povukao se od svih. To se reflektiralo u pjesmama i sa ovim počinje vrijeme Nirvane.

Grupa je počela zadobivati svoju formu 1986., kada su Cobain i Chris Novoselic počeli svirat "ozbiljno", ali forma grupe se mijenjala s vremenom. 1987. nazivaju se Nirvana. Dvije godine kasnije potpisuju ugovor sa Sub Pop Records i snimaju prvu pjesmu, Love Buzz, koja je izašla 1988. Sada ih je čekala turneja za turnejom i svaki put je publika bila sve brojnija i brojnija. Nakon tog je i izašao album Bleach ('89). Povezano s tim albumom grupa se polako, ali sigurno penjala prema zvijezdama. U isto vrijeme su se pojavili problemi u grupi. Par bubnjara se mijenja jedan za drugim, da bi u proljeće 1988. Chad Channing postao član Nirvane. On je kao i ostali bubnjari napustio grupu 1990., da bi na njegovo mijesto u listopadu iste godine došao peti i posljednji Dav Grohl.
Napokon spremni snimaju sljedeći album Nevermind koji je prodan u 500 000 primjeraka za manje od mjesec dana. Album je izašao 24. rujna 1991. s pjesmama koje su odražavale osjećaje s tonovima teškog rocka. Te iste godine potpisuju novi ugovor s DGS Records i 1992. grupa nastavlja svoju turneju Nirvana – fever. U isto vrijeme se šire priče o Cobainu i drogama da bi krajem godine završio u bolnici na rehabilitaciji, ali to nije bio kraj svega. ('Ko bi rek'o da će odustat' nakon što je jednom završio u bolnici???)
U intervjuu za Fair Kurt Cobain i Courtney Love (koju je Kurt oženio u veljači 1992.) izjavljuju kako su otišli na Havaje da bi se vjenčali i priznaju da su upotrebljavali drogu jedno vrijeme. Courtney također priznaje da se drogirala u trudnoći. Te godine u kolovozu rodila se njihova jedina curica imenom Frances Bean. Poslije rođenja njihove kćerke priče o Kurtu se stišavaju i postaju dio prošlosti. I u sljedećem albumu In Utero (rujan 1993.) Kurt iznosi  svoja jaka mišljenja o životu i kroz zadnju pjesmu se ispričava svima i pita se kako bi stvari i cijeli život mogli biti drugačiji. Ovaj album diže Nirvanu na vrhove top listi.
U intervjuu za magazin Rolling Stone, Cobain priča o slavi, budućnosti, kako je biti otac i kako razmišlja o tome i da želi napustiti svoje unutrašnje ratove i nemir, te se vratiti u stari život. Grupa potom odlazi na turneju u zapadnu Ameriku koja je trajala tri mjeseca, i nastupaju u New Yorku na MTV’ s – Unplugged. To bend vraća na pravi put, postižu nove uspjehe, ali sve to nije trajalo dugo. Početkom 1994. problemi se vraćaju i krajem europske turneje, Kurt pokušava par samoubojstava i uzima veću količinu heroina. Nakon intervencija sa strane njegovih prijatelja Cobain odlazi u Californiju u kliniku za rehabilitaciju (opet). Tu nije proveo puno vremena jer je osjetio potrebu za nečim drugim (pitam se za čim). Tako se poslije kratkog vremena vraća u Seatlle, gdje je proveo svoje djetinstvo, ali mu ni to kao ni druge stvari nije pomoglo da smiri nemire u sebi.
Ova priča kao i druge ima svoj kraj na žalost tragičan. 8. travnja. 1994. neki električar je našao mrtvog Cobaina i pištolj pored njega. Kurt se između ponedjeljka 4. travnja i petka 8. travnja ustrijelio u glavu u kući u Settleu. Ovo je značilo kraj Nirvane koja je ionako bila pred raspadom. Uz poruke oproštaja i ljubavi za obitelj, prijatelje i publiku napisao je stihove Neila Younga:   It s Better Out, Then Fade Away.
S ovim je završilo posljednje izvorno poglavlje rock glazbe i što se može reći nego da su Kurt i Nirvana pokušali promijeniti ovaj svijet do zadnjeg daha. Javno kritiziranje medija, tragični tekstovi, teški gitaristički tonovi... sve je to obilježilo vrijeme Nirvane i mladih koji su se tada, i koji se još uvijek mogu naći u njihovim stihovima i razmišljanjima. Je li to ispravno? Odgovor na to pitanje dat će vrijeme, ali je činjenica da Nirvanini zvuci i danas odjekuju po parkovima, sobama, tulumima.

Anketa

Novi Dnevnik HTV-a mi je

Kolumne

 1. Bitka oko biste na Pantovčaku

  27.02.2015.

  Igor Mandić

  Bitka oko biste na Pantovčaku

 2. Dvije pjesme za vječnost

  21.01.2015.

  Dragan Markovina

  Dvije pjesme za vječnost

 3. Košmar iz kojeg se nismo probudili

  21.01.2015.

  Dinko Gruhonjić

  Košmar iz kojeg se nismo probudili

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije