TKO TEBE ARGUMENTOM, TI NJEGA MOLITVOM: Pater Ike i don Stojić mole "protiv komunjara“ na Savici

M.S./A.B.

2. listopada 2016.

TKO TEBE ARGUMENTOM, TI NJEGA MOLITVOM: Pater Ike i don Stojić mole "protiv komunjara“ na Savici

Tko tebe argumentom, ti njega molitvom, pa će se tako u ponedjeljak 3. listopada u parku na Savici slaviti posebno Stepinčevo. Zvijezde ovog vjerskog skupa bit će, kako je najavljeno na Facebook profilu Župe bl. Alojzija Stepinca, pater Ike Ivan Mandurić i don Damir Stojić, dvojica studentskih kapelana poznatih po svojim ekstremno desničarskim stavovima. 

„Volja Božja hoće da se crkva ovog mučenika gradi novim mučeništvom. Ono je najplodonosnije sjeme novih kršćana. Upravo to je potrebno ovoj župi, komunizmom tako ranjenoj“, najavljuje pater Mandurić na svojem Facebook profilu u kojem će smjeru u ponedjeljak ići njegove molitve. Smjer je to koji potencira i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

„Ja sam čuo da se to tamo protiv crkve bune unuci onih što su proganjali Stepinca“, odgovorio je nedavno na pitanje SDP-ovog Dominika Etlingera na Aktualnom satu u gradskoj Skupštini Milan Bandić. Pitanje je bilo pogoduje li nagodba o zamjeni zemljišta grada i crkve privatnoj tvrtki Taksi-remont, o čemu je Lupiga prva pisala, a Etlinger najavio kaznenu prijavu DORH-u, jer drugi način uvida u te papire ne postoji. 

park savica crkvaCrkveni zborovi pjevat će na Stepinčevo pod prozorima stanara (FOTO: Lupiga.Com)

Gradonačelnik već godinama izbjegava razgovor na koji pozivaju stanari Trnjanske Savice okupljeni u inicijativi „Čuvamo naš park“, a za alternativnu lokaciju ne želi niti čuti, iako u kvartu ima više zapuštenih zemljišta. Sva su Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba iz 2013. godine planirana za gospodarsku ili mješovitu poslovno – stambenu namjenu. Crkva je planirana u parku jer je to tematska zona gdje je gradnja ionako ograničena na vjerske, kulturne i ugostiteljske objekte. 

Zapuštena zemljišta kao moguću alternativu za gradnju crkve u naselju Trnjanske Savice predlaže i Društvo arhitekata Zagreba, kao i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata. Većina stanara u zgradama oko parka protivi se bilo kakvoj novoj gradnji u parku, a inicijativa „Čuvamo naš park“ otvoreno postavlja pitanje zašto se crkva gradi u parku dok parcele u gospodarskoj i poslovno-stambenoj zoni stoje zapuštene. Umjesto da odgovori, gradonačelnik svaki put reagira isto - potenciranjem provjereno zapaljivog ideološkog sukoba. 

Zapalit će se u ponedjeljak svijeće u parku, uz zvuke pobožnih oda u izvedbi grupe „Božja pobjeda“ iz svetišta Svete Mati Slobode, i tko zna odakle sve još doći će vjernici mobilizirani na ideji mučeništva bl. Alojzija Stepinca, simbola žrtve komunističkog režima. I nitko neće zastati pa pitati kakve veze ima Stepinčevo mučeništvo s lokacijom na kojoj će se graditi crkva. Zbog čega ona ne može biti sagrađena dvije-tri stotine metara dalje - nego baš tu gdje nekome smeta. Kome bi crkva mogla smetati nego komunjarama, retorika je u kojoj su svoj trenutak prepoznala dva kapelana „u ratu za dušu hrvatske nacije“

Šira javnosti upoznala ih je kad su lani posredovali između policije i branitelja zatvorenih u crkvi sv. Marka, iako se don Stojić proslavio još i ranije, služenjem polnoćke u braniteljskom šatoru 2014. godine u Savskoj, kad je propovijedao da rat još nije gotov

„Osigurali smo naše granice, ali sada smo u ratu za dušu naše nacije“, zborio je Stojić pa je u priču na dan kada katolici slave Isusovo rođenje ubacio i pravo na pobačaj – „Prije 20 godina su prelazili granicu i napadali nas, a sada smo došli do toga da smo spremni platiti liječnicima iz susjedne države da pređu Dunav i da ubijaju našu djecu“. 

Dok je don Stojić najviše angažiran oko toga da se ženama zabrani pobačaj, pater Mandurić - studentski kapelan bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, koja je poznata po redovnom služenju misa za poglavnika - više je okrenut pitanjima vlasti. Tako je u veljači ove godine, nakon formiranja vlade Tihomira Oreškovića, navijao za lustraciju kao prvu i najvažniju vladinu misiju. 

„Preoteti vlast od bandi, kriminalnih organizacija, medijskih mafija, i rastjerati sve spilje razbojničke, i osvojiti vlast. Riječ vratiti narodu, i oslobodi ga od terora institucija u koji zasjedoše još 1945., i napokon osloboditi Hrvatsku“, pisao je nadahnuto pater Mandurić nazivajući tom prilikom medije „hrvatskim ISIL-om javnog mišljenja“ i napominjući kako vlast tek treba osvojiti.

savica zvonikNa skupu "Obrani park, obrani grad" balonima se pokušalo predstaviti koliko visok bi trebao biti zvonik (FOTO: Lupiga.Com)

Lani je u ožujku na studentski vjeronauk doveo ratnog zločinca Darija Kordića pod motom „Biti osuđen i nevin i susresti Krista Spasitelja“. Prije toga angažirao je mlade među kojima je vrlo omiljen i u prikupljanju potpisa za referendum „U ime obitelji“. Sada ih poziva na večernju molitvu s upaljenim svijećama u parku gdje bi na silu, i usprkos otporu stanara, željeli ugurati crkvu. 

Pod krinkom zaštite Stepinca, kardinala i zagrebačkog nadbiskupa čiju ulogu u NDH želi rasvijetliti i papa Franjo koji je inicirao osnivanje mješovitog katoličko – pravoslavnog povjerenstva da to pitanje razmotri. Nakon prvog sastanka u srpnju, drugi sastanak povjerenstva trebao bi se održati u Zagrebu 17. i 18. listopada, i bilo kakvo politiziranje ni na koji način ne pomaže procesu, što je na svojem predavanju „Kanonizacija bl. Stepinca iz Vatikanske perspektive“ naglasio Filip Vučak, bivši veleposlanik RH pri Svetoj Stolici. 

Molitva za „mučenika“ u kvartu čiji otpor se naziva komunističkim, a stanari uporno diskreditiraju kao manjina ustala protiv samog blaženika svakako su politiziranje pitanja svetosti kardinala Stepinca. Dovesti u park mlade na procesiju uz svijetlo svijeća može se činiti romantičnom idejom, no za što će tamo zapravo moliti? Da se nekom drugom pod prozorom izgradi zvonik što visinom dominira nad svim susjednim zgradama, s perforiranim vrhom kako bi poziv na molitvu što glasnije odjekivao kvartom već ionako stisnutim između tri vitalne gradske prometnice. Da se stanari odreknu dijela najveće uređene javne površine koju koriste jednako svi, vjernici i oni koji to nisu. Ili protiv komunjara kojima će pjevati pod prozorom što je slika od koje pomalo hvata jeza.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com