SARAJEVSKI FACE TV POKRENUO HAJKU NA POLJSKU NOVINARKU (VIDEO): 'Želim ti da krepaš čim prije!'

Ladislav Tomičić

26. svibnja 2014.

SARAJEVSKI FACE TV POKRENUO HAJKU NA POLJSKU NOVINARKU (VIDEO): 'Želim ti da krepaš čim prije!'

Senad Hadžifejzović, bosanskohercegovački novinar godine i vlasnik televizije Face, u središnjem dnevniku svoje informativne kuće pokrenuo je vrlo ozbiljnu hajku na poljsku novinarku Paulinu Janusz. Njezin "grijeh" tekst je objavljen na portalu sarajevskog Media centra, u kojem je Janusz analizirala rad novinara u vrijeme poplava u Bosni i Hercegovini. Nakon što su novinar godine i njegovi podređeni u središnjoj informativnoj emisiji spomenute televizije poljsku novinarku markirali kao razbijačicu BiH, poručujući joj "evo, sad ćeš postati poznata", uslijedile su degutantne poruke i prijetnje gledatelja, zbog čega je kolegica Janusz privremeno napustila BiH.

Povod za bezočan napad, odnosno svojevrsni poziv na linč što su ga u udarnom televizijskom terminu realizirali Hadžifejzović i njegovi mlađahni novinari nađen je u tekstu pod naslovom "Građani u službi građana, mediji u službi ničega", a možete ga naći na ovom linku. Novinar godine Bosne i Hercegovine odgovorio je u stilu devedesetih, samo što je propustio objaviti i adresu na kojoj poljska novinarka živi. Ustvrdio je da je Paulina Janusz, koja već dvije godine živi i radi u Bosni i Hercegovini, analizom rada medija željela postati poznata pa joj kao medijski razbojnik, a ne novinar, poručio: "Evo, sad ćeš postati poznata!"

Uslijedio je televizijski prilog novinara Rašida Halilovića, u kojem rečeni kaže: "Upravo nepoznata Paulina radi autopromociju, udara po najjačima nadajući se da će joj netko odgovoriti, da će se za nju čuti. Ona se ruga novinarima na terenu, a svojim salonskim novinarstvom nije pokušala pokazati patnju ljudi koji su izgubili sve. Paulina piše samo tekstove u kojima kritikuje medije, a u svojim pisanjima pomenuta se okreće kako vjetar puše. Pažljivo bira kome će se obratiti na ijekavici, a kome na ekavici: kome je nešto lijepo, a kome nešto nije lepo."

Na koncu priloga novinar Halilović zaključuje: "Kolege su je već pokušale učiniti poznatom, a putem detaljne analize njezinih tekstova zaključili su da je ona u službi razbijanja Bosne i Hercegovine". A sad pogledajte kako izgleda hajka u izvedbi Face TV-a.

 

Poziv na hajku u izvedbi FACE TV-a i "novinara godine" Senada Hadžifejzovića

Građani su reagirali kako su na Face TV i očekivali: novinarka Paulina Janusz je postala poznata. Dobila je na desetine prijetnji, a naročito degutantne poruke upućene su joj preko socijalnih mreža i youtube servisa, gdje su Hadžifejzović i njegova ekipa "okačili" huškački prilog, e kako bi bili sigurni da će dobiti traženi rezultat. Prilog su naslovili "Ono se zove Paulina!" Gledatelji su se spremno odazvali tom pozivu na linč

"U puf (javnu kuću op.aut.) s njom, gdje joj je i mjesto", piše na Facebook stranici Face TV-a izvjesni Edis Mašić. Hadžifejzovićev gledatelj Almedin Alajbegović, pak, vulgarno dodaje: "Možda joj je i ona stvar suha." Gledateljica Rasima Ognjenović zaključuje: "Paulina je glupa ko i Dodik, to treba hapsit!". Mejra Deronjić apelira: "Protjerajte je iz BiH, nije joj mjesto u BiH, lidača nepismena.". Gledateljica koja se nalazi skrivena iza profila po imenu Sena Kr kratko zaključuje: "Vještica!".

Prozivke idu dalje; izvjesni Asmir Taletović piše: "Toliko je zla donijela našoj domovini, radi neumorno na rušenju naše BiH, kaže da je pokolj u Ahmićima bila masovna tuča bošnjaka za vrijeme rata. Tu vješticu treba protjerat iz naše napaćene zemlje, a vama novinarima svaka čast, samo objavljujte sve što čujete. Tebi Senade dabogda se sve staze pozlatile, nastavi i istraj u ovom što radiš kao što si i do sada."

"Želim ti da što prije krepaš", poručuju novinarki Paulini Janusz gledatelji Face TV-a.
(FOTO: Facebook/PaulinaJanusz)

Prijetnje novinarki počinju stizati i u privatnim porukama. Evo što joj poručuje bijesni Hadžifejzovićev gledatelj, izvjesni Damir Hasanbegović: "Kravo jedna papučarska, kako te nije stid da pljuješ po normalnom i poštenom narodu koji želi samo da (pre)živi. Ako želiš već da pljuješ po nekome ko je nepošten, pokvaren i korumpiran, pa pljuj onda sama po sebi... Pretpostavljam da ne vjeruješ u Boga jer bi te bilo strah onog usijanog mijesta na koje češ da odeš kad krepaš što ti želim ćim prije... Mnogo si ti suza uzrokovala poštenom narodu, a i koji infarkt kod poštenog ćitaoca koji je slučajno naletio na tvoje kvazi-novinarske članke... I samo još jedna rečenica: Mrš kući svojoj pa tamo govna kopaj, umjesto što si vamo došla. Sve najgore!" Pravopisne pogreške, dakako, pripadaju gledatelju Hasanbegoviću.

Nisku razinu pismenosti iskazali su i svi ostali sudionici u hajci, čije smo gore navedene uvrede i prijetnje gramatički malo dotjerali. Ističemo to kako bi ukazali da su na Hadžifejzovićev poziv na hajku reagirali uglavnom polupismeni gledatelji, koji se očito ne zamaraju previše razmišljanjem vlastitom glavom. 

Novinar Rašid Halilović, autor priloga koji je rezultirao prijetnjama i uvredama poljskoj novinarki
(FOTO: Facebook/RasidHalilovic)

Uznemirena prijetnjama novinarka Janusz otputovala je iz Sarajeva.

"Pošto sam osjetila da je moja sigurnost ugrožena, sinoć sam do daljnjeg napustila Bosnu i Hercegovinu", rekla je Janusz za Lupigu.

O hajci na novinarku Janusz pitali smo i autora priloga, novinara Rašida Halilovića. Ovako je glasilo naše pitanje: "Cijenjeni, trenutačno obrađujemo slučaj Pauline Janusz, poljske novinarke protiv koje je pokrenuta hajka na televiziji za koju radite. Obzirom da ste radili sporni prilog, voljeli bismo da nam odgovorite na jedno pitanje. Jeste li, naime, u trenutku dok ste prilog montirali bili svjesni mogućih reakcija gledatelja Vaše televizije kad novinarku u svom prilogu nazovete razbijačicom Bosne i Hercegovine, odnosno kad sugerirate da spomenuta novinarka radi na razbijanju države? Također, molimo Vas da nam prokomentirate činjenicu da je spomenuta novinarka nakon Vašeg priloga dobila desetine prijetnji te da je u strahu za svoju sigurnost napustila Bosnu i Hercegovinu. Unaprijed Vam zahvaljujemo na odgovorima."

Odgovor "kolege" Rašida Halilovića do objave ovog teksta nismo dobili, a ukoliko ga dobijemo objavit ćemo ga na ovom mjestu.  

Senad Hadžifejzović, novinar godine BiH i medijski siledžija (FOTO: Face TV)

O slučaju hajke na poljsku novinarku novinarsko društvo Bosne i Hercegovine nije se oglasilo. Generalnu tajnicu ovog udruženja Borku Rudić također smo kontaktirali želeći dobiti komentar, ali ona zbog obaveza nije bila u mogućnosti komentirati ovaj slučaj. Borka Rudić SMS-om nam je poručila: "Na konferenciji sam i nisam u prilici razgovarati."U zaštitu poljskoj novinarki stao je zasad tek Media centar na čijem portalu je njezina analiza rada medija objavljena.

"Tekst naše saradnice Pauline Janusz 'Građani u službi građana, mediji u službi ničega' izazvao je brojne i oprečne reakcije u BH javnosti. Od onih koji se u potpunosti ili najvećim dijelom slažu sa izrečenim do ništa manje brojnih kojima nije bio po volji neki od dijelova njene analize medijskog pokrivanja poplava u BiH. Sve bi ovo ostalo na nivou prihvatljivog i korektnog. Javni tekst i javne reakcije. Lični stav i više ili manje emotivni komentari iz kojih i autorica i prozvani i čitaoci mogu nešto saznati a možda i naučiti. Sve do reakcije Face TV koji su svoje nezadovoljstvo autoricinim komentarom na njihovu reportažu podigli na nivo osvetničkog napada, u kojem je naša autorica postala 'ono' dakle javno ponižena, a njen tekst prikazan kao napad na cijelu ovdašnju medijsku zajednicu, što jednostavno nije tačno", stoji u reakciji Media centra, naslovljenoj "Kako je Paulina postala slučaj". Reakciju Media centra možete pročitati na ovom linku.

BiH novinara godine koji je u predmetnom slučaju nastupio u stilu medijskog siledžije nismo uspjeli dobiti za komentar.  

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Face TV