PONOSAN U INAT MNOGIMA: Zaustavite vandalizam na Petrovoj gori

I.F.

9. veljače 2016.

PONOSAN U INAT MNOGIMA: Zaustavite vandalizam na Petrovoj gori

„Ogroman. Zaboravljen“, komentar je Drone Guerilla Crewa, tima kreativaca koji je nedavno snimio vrlo efektan video o monumentalnom djelu hrvatskog kipara Vojina Bakića na Petrovoj Gori, ali i o nedalekoj, također zapuštenoj partizanskoj bolnici.

Radi se o zaljubljenicima u zračnu videografiju i film, koji se bave uglavnom snimanjem kratkih video zapisa, dijelom u promotivne svrhe, a dijelom posvećujući se društveno osjetljivim temama s ciljem podizanja svijesti šire javnosti. U ovom slučaju im je, kažu, cilj bio ukazati na povijesnu i kulturnu važnost ovakvih mjesta te na vandalizam koji se dugi niz godina događa na Petrovoj Gori, a o čemu je u više navrata pisala i Lupiga.

„Video o Petrovoj gori je sniman tijekom studenog, a snimali smo i Spomenik revolucije u Podgariću. Za snimanje su korištene: bespilotne letjelice, akcijske kamere GoPro i DSLR kamere“, kažu iz Drone Guerilla Crewa. Opis videa zaključit će ovim riječima - "Ponosan u inat mnogima".

Iako je kamen temeljac na vrhu Mali Petrovac položen još 1946. godine tek je 1981. godine svečano otkriveno ovo zdanje posvećeno partizanskim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata. Bakićevo djelo visoko je 37 metara, a na njegovom se vrhu nalazi telekomunikacijski toranj. U svom punom sjaju bio je prekriven nehrđajućim prokromnim pločama koje je za gradnju donirala nekad poznata karlovačka tvornica pribora za jelo. Upravo se zbog vrijednosti tih ploča kao sekundarne sirovine spomenik našao na meti lopova koji godinama s Malog Petrovca odnose sve što vrijedi.

Podgarić
Spomenik revolucije naroda Moslavine kipara Dušana Džamonje (FOTO: Lupiga.Com)

Osim ovog video zapisa na istom mjestu predstavlja vam još jedan uradak Drone Guerilla Crewa, oanj iz Podgarića u Moslavini, gdje je 1967. godine podignut grandiozni Spomenik revolucije naroda Moslavine kipara Dušana Džamonje, visok deset i širok dvadeset metara. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube