OVAKO SE RJEŠAVA PROBLEM: Dok HNS tolerira „nepodopštine“, Nijemci se protiv nacizma bore oštro i bez kalkulacija

Ante Radić

26. veljače 2014.

OVAKO SE RJEŠAVA PROBLEM: Dok HNS tolerira „nepodopštine“, Nijemci se protiv nacizma bore oštro i bez kalkulacija

I dok se s hrvatskih tribina uzvik „Za dom spremni“ ori u pravilu bez ikakvih sankcija, a klubovi i sportski komentatori uglavnom govore o fantastičnoj navijačkoj atmosferi, u civiliziranim zemljama takvi se izgredi rješavaju oštro i bez ikakve kalkulacije. Dokaz tome je slučaj navijača njemačke Borussije iz Dortmunda, koji je proteklog vikenda na utakmici protiv HSV-a uzvikivao nacistički pozdrav „Sieg Heil“. Njemački nogometni savez obožavatelju neslavne njemačke povijesti, odredio je kaznu trogodišnjeg udaljavanja sa stadiona, dok je mladićev klub bez ikakve zadrške bio još rigorozniji.

Izgred se dogodio tijekom subotnjeg gostovanja Borussije u Hamburgu, kojeg su gosti izgubili rezultatom 3:0. Za vrijeme minute šutnje na stadionu, u čast bivšeg HSV-ovog fizioterepauta, koji je preminuo prošlog tjedna, jedan navijač gostujuće momčadi započeo je uzvikivati nacistički pozdrav „Sieg heil“. Stadionski redari su odmah identificirali izgrednika i izbacili ga s tribina, a u utorak je reagirao i Njemački nogometni savez.

Savez je odlučio da ljubitelju nacizma izrekne trogodišnji zabranu pristupa svim nogometnim stadionima u Njemačkoj, što je ujedno i maksimalna moguća kazna. Međutim, njemački doprvak za koji kažnjeni navijač, inače 33-godišnjak, „veličanstveno“ navija odlučio je da takva kazna nije ni dovoljna ni primjerena te da ne treba ostati samo na sankciji Saveza. Stoga je čelništvo dortmundske Borussije, učinilo sve što je u njenoj moći te mu je izreklo zabranu ulaska na domaći Westfalenstadion sve do 2020. godine. Već nakon posljednjeg sučevog zvižduka, što je nezamislivo za ovdašnje nogometne klubove, iz Borussije su poručili da se nadaju kako će njihov navijač dobiti maksimalnu kaznu.

BVB
"Nacisti su u ofsajdu" poruka navijača Borussije (FOTO: Derwesten.de)

"Borussija je poznata kao klub nulte tolerancije prema svim oblicima rasizma, nacizma i netolerancije. Zbog naših uvjerenja u toleranciju i različitost borit ćemo se svim sredstvima protiv rasizma, diskriminacije i ostalih oblika netolerancije" poručili su iz Dortmunda i pokazali kolegama u Hrvatskoj kako se treba odnositi prema onima koji veličaju zločinačke režime. Podsjetimo samo kako je Hrvatski nogometni savez reagirao u slučaju hrvatskog reprezentativca Joea Šimunića, koji je pobjedu reprezentacije proslavljao s pozdravom „Za dom spremni“. Savez na čijem je čelu, Davor Šuker, koji je ljubav prema nacističkim zločincima pokazao slikajući se na grobu Ante Pavelića, još prije nego je FIFA reagirala na Šimunićeve „nepodopštine“, najavljivao je da neće kazniti svog reprezentativca.

KONFABULATOR: Nakon skandiranja "Za dom spremni", uredništvo hrvatske Wikipedije Šimuniću ponudilo trajni angažman

Šimunića je HNS odmah stao braniti dokazivanjem da se radi o čestitom čovjeku čiji „sporni“ pozdrav nije bio usmjeren sjećanju na ustaštvo, da bi nakon FIFA-ine kazne Šimuniću od deset utakmica suspenzije, izražavali svoju šokiranost takvom sankcijom, pogotovo jer su očekivali da sankcije neće ni biti. Nakon Šimunićevog izgreda navijači nekih nogometnih klubova odlučili su reprezentativcu dati podršku tako što su na narednim nogometnim utakmicama skandirali „Za dom spremni“. Ne treba reći kako se oko toga „nije dizala prašina“, kao ni da Nijemce nije bilo briga je li kažnjeni navijač čestit čovjek, niti su pozdrav „Sieg Heil“ smještali u operne arije.

Joe Šimunić
Nema kalkulacije (SCREENSHOOT: Lupiga.Com)

Inače, njemačkog navijača tek očekuje prava kazna s obzirom da će se zbog svog uzvikivanja naći i na optuženičkoj klupi. Neće mu od prevelike pomoći biti činjenica da mu je nakon privođenja izmjereno 1,7 promila alkohola u krvi i da je već tada govorio kako mu je žao zbog izgovorenog te da je svjestan koliku je glupost napravio. Zlobnici će reći – „In vino veritas“.

Lupiga.Com