PISMO MINISTRU HASANBEGOVIĆU: Ni u jednom kutku tzv. zapadne demokracije ne biste opstali kao strateg kulture i novinskih medija

Nataša Škaričić

30. siječnja 2016.

PISMO MINISTRU HASANBEGOVIĆU: Ni u jednom kutku tzv. zapadne demokracije ne biste opstali kao strateg kulture i novinskih medija

„Uvaženi ministre Hasanbegoviću, kao korisnica dviju jednokratnih potpora Ministarstva kulture u iznosu od oko šest tisuća kuna neto, danas sam trebala predati prvo od dva istraživanja. Budući da to neću napraviti nakon Vaših prvih istupa u svojstvu novoimenovanog ministra kulture - iz razloga koje ću objasniti u ovom pismu - molim Vas da mi dostavite potrebne podatke o računu na koji mogu vratiti uplaćeni novac“, piše Nataša Škaričić u otvorenom pismu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Oba istraživanja, jedno prijavljeno pod naslovom „50 nijansi sive – odnos farmaceutske industrije i liječnika u Hrvatskoj“, a drugo pod naslovom „Status ljudskih prava u zdravstvenom sustavu RH“, trebala su biti objavljena na Lupigi. No, Škaričić ministru poručuje – „Vraćajući Vam novce, odmah se bacam na istraživanje o odnosu farmaceutske industrije, premijera RH i kreiranja javnih politika u aktualnoj Vladi i, naravno, pomoć svakoj inicijativi koja tražiti Vašu ostavku“. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Uvaženi ministre Hasanbegoviću,

Kao korisnica dviju jednokratnih potpora Ministarstva kulture Republike Hrvatske u iznosu od oko šest tisuća kuna neto, danas sam trebala predati prvo od dva istraživanja. Budući da to neću napraviti nakon Vaših prvih istupa u svojstvu novoimenovanog ministra kulture RH – iz razloga koje ću objasniti u ovom pismu - molim Vas da mi dostavite potrebne podatke o računu na koji mogu vratiti uplaćeni novac.

Prvo istraživanje prijavljeno je pod naslovom „50 nijansi sive – odnos farmaceutske industrije i liječnika u Hrvatskoj“, a drugo pod naslovom „Status ljudskih prava u zdravstvenom sustavu RH“. Po propozicijama natječaja obje su prijave predane pod šifrom autorice/autora koji je, prema tome, anoniman za cijelo povjerenstvo koje odlučuje o projektima. Rezultati obaju istraživanja jednako su kompromitirajući za SDP i HDZ.

Osim što je projektno financiranje novinarskih radova koje evaluiraju stručna povjerenstva načelno dobro rješenje za potporu nekomercijalnim novinskim medijima, očito je da su na spomenuti način jednokratnu novčanu pomoć za novinare mogli dobiti čak i oni autori koji su, poput mene, interno i javno žestoko i argumentirano kritizirali tzv. medijsku strategiju Ministarstva kulture u mandatu lijeve koalicije (kao i čitavu politiku Vlade lijevog centra), tj. u vrijeme kada nitko nije ni čuo za Vas, a kamoli pretpostavljao da biste Vi mogli biti u sastavu bilo koje Vlade, a kamoli na čelu jednog tako važnog resora kao što je kultura.

Vrhunac svega nezamislivog je otkriće da ste Vi, Vaša Vlada i članovi HDZ-a, osmislili blitzkrieg taktiku prema novinskim medijima i da ste u svega nekoliko dana izveli napad na novinarske slobode, pluralizam informacija, humanističke i ljudskopravaške platforme, kolektivno halucinirajući da ćete uvesti stanje političke i svjetonazorske diktature koja će iz javnog polja istisnuti sve one koji se ne bave zaštitom svetosti nacije i njezinih ratničkih temelja, obračunima s „komunjarama“ ,„Jugoslavenima“ i "ubojicama tek začete djece", i svim ostalim retrogradnim akcijama na koje je novinarstvo i formalno kontraindicirano. Ali sad neću o tome, jer Vam je to sigurno prekomplicirano.

Podsjećam da ste napravili nekoliko stvari koje to činjenično potvrđuju i zbog kojih ni u jednom kutku tzv. zapadne demokracije ne biste opstali kao strateg kulture i novinskih medija: branili ste svoje izjave o „floskuli antifašizma“ tvrdeći da ste zapravo htjeli povući granicu između antifašizma i komunizma i time tretirali javnost kao skup idiota; dopustili ste da se u centru Zagreba održi agresivni proustaški skup protiv jasnog razdvajanja novinarskih sloboda od govora mržnje (slučaj tzv. braniteljskog marša protiv odluke Agencije za elektroničke medije da na tri dana ugasi Z1), a da o tome slova niste rekli; dopustili ste da se javno koordinirate s inicijativom notorne Željke Markić protiv tzv. neprofitnih medija; dekretom ste i protupravno, usred mandata, suspendirali Povjerenstvo za neprofitne medije u Ministarstvu kulture; javno izjavili da je Odjel za medije balast ministarstva, i tako dalje, meni je dosta.

Očita opsjednutost ove Vlade s ekskluzivnim nacionalnim mitovima i legendama i Vaša histerična spremnost da hitro zgazite malu i nejaku, ali sigurnu opoziciju u redovima neprofitnih medija koje je podupiralo Ministarstvo kulture – da i to raščistimo – u meni ne stvara možda očekivanu jednaku pobudu da širim paniku. U 21. stoljeću, eri interneta i opće informacijske povezanosti, vjerujem da ste Vi jedan nevažni lokalni svjetonazorski šerif protiv kojeg će svaka informacija i stav biti objavljeni i vidljivi, a da je posve u redu da takve informacije i stavove ne financira ministarstvo kojemu ste na čelu.

Budući da nemate pojma o novinarstvu, ovo Vam sigurno nije palo na pamet.

Izgleda da stvarno vjerujete da i u 21. stoljeću možete biti državni propagandist u križarskom ratu protiv „lijeve pošasti“, neka vrst hrvatskog McCarthyja, pa se još i iskreno čudite reakcijama javnosti.

Unatoč toj očitoj deluziji, protiv Vas i Vaših vrijednosti građansko je društvo dužno pokrenuti hladne i trezvene akcije s permanentnim zahtjevom da Vas se smijeni, kao i sve ostale u ovoj Vladi koji će bez sumnje pokušati suspendirati javni interes u svim važnim područjima, od ekonomije, zdravstva, mirovinskog sustava, do kulture. Kažem bez sumnje, jer je taj interes suspendiran već pri konstituiranju Vlade, oktroiranju premijera i izboru krajnje suspektnih ministara.

U toj situaciji, trenutno nemam interesa plasirati i dovršiti inače važna istraživanja – jer su se nametnula aktualnija – ali i ukazati na kakav se novinarski sadržaj, među ostalim, ideološka komisija koju predvodite načelno obrušila.

Vraćajući Vam novce, odmah se bacam na istraživanje o odnosu farmaceutske industrije, premijera RH i kreiranja javnih politika u aktualnoj Vladi i, naravno, pomoć svakoj inicijativi koja tražiti Vašu ostavku.

Izrazito nesrdačno,

Nataša Škaričić

novinarka

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr