NAJKRAĆI DAN: Slavljenje kratkog filma na otvorenom

Lupiga.Com

20. prosinca 2023.

NAJKRAĆI DAN: Slavljenje kratkog filma na otvorenom

Manifestacija „Najkraći dan“, s projekcijama antologijskih naslova svjetskih i domaćih kratkometražnih filmova, okončava se ove subote s dva dječja programa. Organizator, platforma slobodnih ekrana Kinoholik.hr, zagrebačkoj će publici za kraj prikazati niz kratkih uradaka „Čarobna prijateljstva“ s početkom u 16:30, te projekcije pod naslovom „Mali zeleni“ u 17:10 sati na Zrinjevcu. Sve je počelo svojevrsnim zagrijavanjem 17. i 18. prosinca, a ovih dana će "eskalirati".

U suradnji s Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest, djeci uzrasta od četiri godine namijenjen je zanimljiv program „Čarobna prijateljstva“, koji donosi priče o toplim, neobičnim i varljivim prijateljstvima, dok se za klince od osam godina naviše prikazuje program „Mali zeleni“ s naslovima koji pružaju duhovit i razigran pristup istraživanju različitih aspekata održivog razvoja i očuvanja prirode.

Prikazivanje kratke filmske forme i organiziranje manifestacije „Najkraći dan“ je upravo sjećanje na pionire kinematografije – Louisa i Augusta Lumièra – i njihov prvi film. Oni su, 28. prosinca, prije točno 128 godina, svoj film „Odlazak radnika iz Lumière tvornice“ prikazali pariškoj publici u podrumu Grand caffea. Osim toga što su začetnici filma, izumili su i uređaj, kinematograf, koji je pandan svim današnjim filmskim kamerama. Lumièrev uređaj je istodobno bio i projektor i kamera. 

Najkraći dan
Klinci su već na "zagrijavanju" 17. i 18. uživali u filmovima (FOTO: Sanja Bistričić)

„U osnovi je njihov dan, sjećanje na jezgru iz koje je izrasla nepredviđena budućnost - filmska umjetnost. Stroj za pohranu gibajućeg svjetla omogućio nam je da putujemo kroz vrijeme, da ronimo u život drugih kao da je naš i pri tom beznadno, a žedno čekamo vlastitu preobrazbu - makar u kratko mjesečarsko vrijeme jedne projekcije“, naglasili su iz Kinoholika uz poziv Zagrepčanima da svjedoče malim filmskim čudima.

Prvi program manifestacije, „Antologija – bezvremeni kratki“, a on je, za razliku od ranije spomenutih, namijenjen odraslima, sadržava niz animiranih filmova koji su nastali u dugačkom razdoblju od 1952. do 1984. godine. „Skakanje“ japanskog producenta i crtača animiranih filmova prvi je na raspredu. Zatim je tu oscarovski uradak „Susjedi“ kanadskog autora Normana McLarena i djelo švicarskog filmaša Georgesa Schwizgebela „78 okretaja“ koji se ubraja među 100 najutjecajnijih animiranih filmova prema popisu koji je 2006. godine objavio poznati Festival u Annecyju. Prikazat će se i „Duck Amuck“, serija komičnih filmova, čiji je autor poznati američki animator Chuck Jones. Kao četvrti na programu, u ulozi predstavnika domaće kinematografije, slavni je, Oscarom nagrađeni, „Surogat“, crtani film hrvatskog redatelja Dušana Vukotića.

U selekciji programa „Obiteljsko blago“ predstavljaju se zlatni filmovi domaće baštine iz kataloga Zagreb filma. Prvi na redu su dokumentarci Krste Papića, jugoslavenskog i hrvatskog scenariste i režisera, „Mala seoska priredba“ i „Nek se čuje i naš glas“. O studiji skromnog života starice i njenom životnom prostoru koji dijeli s domaćim životinjama, govori Zoran Tadić, hrvatski filmski kritičar i redatelj, u svom filmu „Druge“. Za kraj ovog programa rezervirano je djelo Vlade Kristla, zagrebačkog slikara i animatora, „Don Kihot“.

U trećem dijelu programa, „Bila jednom željeznica“, kako i sam naziv kaže, planirane su projekcije vezane za vlakove. Neizostavni film ovdje je, naravno, „Ulazak vlaka u stanicu“ braće Lumière, čije je prvo prikazivanje 1896. godine u navedenom Grand caffeu u Parizu, izazvalo publiku da pobjegnu iz kina, jer su mislili da će vlak „iskočiti“ s platna i pregaziti ih. 

Iza ove projekcije slijede igrani film „Putovanje“ Bogdana Žižića, filmskog i televizijskog scenariste iz Solina, te animirani film „Putnik 2. klase“ Borivoja Dovnikovića, filmskog redatelja iz Osijeka. Idući na rasporedu je eksperimentalni film „Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka“ hrvatskog redatelja Mire Manojlovića. U filmu je uzet jedan kadar iz nijemog filma „Sherlock“, američkog glumca i režisera, Jr. Bustera Keatona, a taj film „bio je velika inspiracija za rad, teče kao mađioničarski show filmskih trikova“, govorio je Manojlović o njemu u jednom od intervjua. 

U ediciji filmova, „Izbor publike“, gledatelji i gledateljice mogu uživati u nešto recentnijim domaćim filmskim djelima, od kojih je prvi „Teleport Zovko“, zagrebačkog redatelja Predraga Ličine. O svom prvom kratkometražnom filmu svojevremeno je Ličina govorio ovako: „Kakva bi bila reakcija konzervativne desnice da su shvatili na koji sam način dao svoju viziju onog što se dogodilo 24. lipnja 1981. godine? Ne piše bez veze na početku da je film ‘Teleport Zovko’ snimljen prema istinitom događaju”. Drugi igrani film o roditeljskim strahovima je „Mucica“ zagrebačkog režisera Alda Tardozzija. Preostala dva animirana filma u ovom programu su „Bicklisti“, Veljka Popovića, prema debitantskoj knjizi „U malu je uša đava“, splitske slikarice Tisje Kljaković Braić i „Noćna ptica“ Špele Čadež, ljubljanske producentice. 

Inače, kad se sve zbroji, u Zagrebu su ljubitelji sedme umjetnosti, od nedjelje 17. prosinca do subote 23. prosinca mogli (a nešto od toga još uvijek stignu) pogledati više od 30 svjetskih i domaćih kratkometražnih filmova, podijeljenih u programske cjeline namijenjene djeci i odraslima. Projekcije se održavaju na tri adventske lokacije, Europskom trgu, Zrinjevcu i Cvjetnom trgu, a povod je upravo bio četvrtak 21. prosinac, kada se slavi kratka filmska forma. Više o rasporedu možete doznati na ovom linku.

Za kraj, recimo, kako program koordinira Kulturno informativni centar, izvodi Rezolucija, a podržavaju ga zagrebački Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Turistička zajednica Grada Zagreba te Zagreb film i Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sanja Bistričić