LUPIGA APELIRA: Pomozite našim kolegama da plate drakonsku kaznu i podržite kritičko novinarstvo

Lupiga.Com

24. svibnja 2017.

LUPIGA APELIRA: Pomozite našim kolegama da plate drakonsku kaznu i podržite kritičko novinarstvo

„Danas je napadnuta Autonomija. Sutra će to biti svaki pojedinac koji se usudi da razmišlja svojom glavom. Jedan od načina da se borimo protiv uzurpatora jeste da se držimo zajedno!“, poruka je koju je svojim čitateljima uputio novosadski internetski portal Autonomija.info, pozivajući sve koji su to u mogućnosti da im pomognu u teškoj situaciji u kojoj su se ovih dana našli. A u teškoj situaciji su se našli nakon što im je Apelacioni sud u Beogradu naložio da plate kaznu čiji se iznos uz sudske troškove penje na blizu 400.000 dinara ili 3.500 eura.

Priča je krenulo ovako – izvjesni dužnosnik ekstremno desničarske političke stranke „Treća Srbija“ podnio je privatnu tužbu protiv Autonomije, zbog teksta koji je taj portal prenio iz drugog medija i to jasno naznačio. No, tužitelj nije tužio medij koji je prvi objavio tu informaciju, niti sve ostale medije koji su objavili isto, već se okomio isključivo na Autonomiju. Prvotno je sud njegovu tužbu odbacio, no Apelacioni sud je proveo raspravu i, unatoč dokazima da je informacija prenesena iz drugog medija, kao i da je objavljena informacija naknadno provjerena, odlučio novosadskom portalu „odrezati“, za njihov budžet, enormno visokih 300.000 dinara.

Više novinarskih udruženja iz Srbije odmah je reagiralo na ovu presudu, a tim je povodom i Novinarska mreža, koja okuplja novinare s postjugoslovenskih prostora, upozorila javnost i međunarodnu zajednicu da vlasti u regiji financijski iscrpljuju "nepodobne" medije kako bi im otežali ili u potpunosti onemogućili rad. O tome najbolje govori rečeni slučaj. Osim gorčine i nezadovoljstva ovom presudom, Autonomiji je sada preostalo samo da podmiri izrečenu novčanu kaznu, a njen se iznos, uključujući sudske troškove, opasno približio brojci od 400.000 dinara. Kao što prethodno rekosmo, za budžet kojim ovaj portal raspolaže, to je izuzetno veliki iznos, zbog čega su morali upomoć pozvati ne samo svoje čitatelje, nego i sve one koji žele obraniti slobodu govora i podržavaju kritički raspoložene medije poput Autonomije, čiji novinari i urednici redovno primaju prijetnje smrću, a vladajući ih smatraju državnim neprijateljima.

Autonomija.info
Solidarizirati se možete, čak i s najmanjim prilogom (SCREENSHOT: Autonomija.info)

„Vaša i naša Autonomija je sada već pod žestokom baražnom vatrom režima u Srbiji i prinuđeni smo da od svih vas, naših čitalaca u Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu, zatražimo i finansijsku pomoć, jer ćemo – sada je to više nego očigledno – jedino na taj način opstati. Pored pretnji smrću koje neprestano dobijamo i koje su orkestrirane sa izjavama pojedinih visokih funkcionera režima, pored činjenice da niti jedna od pretnji – doslovno nikada – nije procesuirana, pored neprestanih tabloidnih laži i uvreda zahvaljujući kojima su naši urednici i novinari dobili 'status' državnih neprijatelja, pored mnogobrojnih drugih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u radu i životu – sada smo skandaloznom i više nego očigledno politički motivisanom presudom Apelacionog suda u Beogradu, osuđeni da platimo nešto manje od 400.000 dinara po jednoj besmislenoj privatnoj tužbi“, objavila je Autonomija, čiji je izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Svoj medij opisuju kao medij civilnog sektora koji se financira isključivo preko namjenskih projekata čija sredstva su projektno rezervirana za točno određene troškove i mogu se iskoristiti samo u te svrhe. U prijevodu, portal nema novaca da plati ovu kaznu, a zakon inzistira da se ona podmiri do 30. svibnja ove godine

„Šta vam, dragi prijatelji, nudimo zauzvrat? Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo vaš novac iskoristiti da platimo ovu kaznu i za to ćemo vam ponuditi dokaze. Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo nastaviti tamo gde smo stali: da kritički, nepristrasno i profesionalno izveštavamo o režimu i mnogobrojnim devijacijama u društvu koje su posledica pogubne nacionalističko-koruptivne politike koja se vodi na ovim prostorima poslednjih nekoliko decenija. Čvrsto vam obećavamo da vas nećemo izneveriti!“, poručuju novinari Autonomije, pozivajući građane da iskažu solidarnost i financijski pomognu

Napominju kako strahuju da će ovakvih sudskih presuda biti i u narednim mjesecima, kao što se boje i raznih drugih financijskih pritisaka, jer će režim i pravosuđe i razne druge „resurse“ sve više koristiti kao batinu protiv „nepodobnih“.

„Ovaj režim je osvedočeni neprijatelj medija i slobode uopšte. Prvi čovek režima je osoba koja je krajem devedesetih godina lično uništavala tadašnje nezavisne medije, kao ministar informisanja, upravo koristeći i pravosuđe u tu svrhu. U vreme njegovog mandata ubijen je i naš kolega Slavko Ćuruvija, a to ubistvo ni nakon 18 godina nije rešeno. I danas živimo u atmosferi straha, pretnji i nasilja koju svesno kreira režim“, zaključuju svoj apel iz Autonomije kojem se pridružuje i redakcija Lupige pozivajući svoje čitatelje, koji su u mogućnosti, da financijski pomogne našim kolegama kako bi podmirili sudsku kaznu. 

Akcija je pokrenuta danas, a do sada su oni koji shvaćaju vrijednost solidariziranja u ovakvim situacijama uplatili 366 eura, tako da preostaje prikupiti još 3.134 eura. Solidarizirati se možete, čak i s najmanjim prilogom, na sljedeće načine.

ZA UPLATE U DINARIMA:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad
Svrha uplate – donacija
Broj dinarskog računa
250-2060000665060-95

ZA UPLATE U INOZEMNIM VALUTAMA:

SWIFT – GIBARS22
Broj računa EUR
IBAN RS35340000001100602573
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV,
Zmaj Jovina 3/1, 21000 Novi Sad, Serbia
Banka – ERSTE BANK AD Novi Sad,
Bulevar oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Serbia

UPLATA PUTEM PAYPALA NA OVOM LINKU

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay