NAJČUDNIJI TRENUTAK OTVARANJA OLIMPIJSKIH IGARA: Nacistički pozdrav ili nespretno mahanje?

Vjeran Grković

28. srpnja 2012.

NAJČUDNIJI TRENUTAK OTVARANJA OLIMPIJSKIH IGARA: Nacistički pozdrav ili nespretno mahanje?

Muškarac koji izlazak njemačkih sportaša na otvaranju Olimpijskih igara pozdravlja nečim što neodoljivo podsjeća na nacistički ili takozvani Hitlerov pozdrav, sasvim slučajno je zabilježila i televizijska kamera, a iako je kadar trajao svega tri sekunde, neobičan pozdrav primijetili su i gledatelji diljem svijeta. Ubrzo je ova snimka preplavila popularni servis YouTube, ali identitet muškarca koji iz svečane lože svega, nekoliko mjesta od gradonačelnika Londona, pozdravlja sportaše uzdižući ruku, još uvijek nije otkriven

Ne treba sumnjati da će se već tijekom dana otkriti tko je muškarac snimljen u svečanoj loži tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, čim se u priču uključe njemački mediji, koji za sada ovaj događaj nisu zabilježili. Tada će se doznati i je li snimljeni muškarac uistinu evocirao uspomene iz Drugog svjetskog rata ili se radilo samo o nespretnom mahanju i oponašanju poznatog olimpijskog pozdrava, koje je mnogima zapelo za oko.


Hitlergruß ili Olimpijski pozdrav? (SCREENSHOT: YouTube)

Inače, tijekom Drugog svjetskog rata njemački nacisti koristili su slično podizanje ruke kako bi iskazali odanost Adolfu Hitleru, zbog čega je pozdrav poznat kao Hitlergruß. Međutim, Hitleru se salutiralo desnicom dok se uvaženi gost na otvaranju Igara služio ljevicom. U pravilu se Hitlerov pozdrav, koji se vrlo dobro ukorijenio i na ovim prostorima, izvodi desnom rukom podignutom pod 45 stupnjeva, a popraćen je uzvikom Sieg Heil. Korijene vuče iz starog Rima, pa su ga svojski prihvatili i talijanski fašisti, predvođeni Benitom Mussolinijem.

Ovo mahanje s rukom zasigurno će se pretvoriti u najčudniji trenutak, inače vrlo pretjeranog, otvaranja Olimpijskih igara. Na snimci koju možete vidjeti nalazi se i londonski gradonačelnik Boris Johnson, u društvu druge supruge britanskog princa Charlesa, Camille Parker-Bowles, koji gleda u smjeru nepoznatog muškarca i ne može kontrolirati smijeh. U svakom slučaju, sve skupa, priča s kojom će se, ne sumnjajte, birtanski tabloidi itekako zabavljati.

Lupiga.Com