DOBILI, A NIJE NA LOTU: Svi imaju pravo na san, sve dok ludilo traje

Daniel Patrik Brčić

7. prosinca 2013.

DOBILI, A NIJE NA LOTU: Svi imaju pravo na san, sve dok ludilo traje

Nakon početnog šoka šaka je bila visoko u zraku i mogao se čuti povik: “Toooo!”. Ta je pojava viđena u petak diljem zemlje nešto prije 18 sati, čim je u Brazilu iz „bubnja“ izvučena kuglica s imenom Hrvatske i postalo jasno da otvaramo prvenstvo s domaćinom. Uskoro će krenuti ekonomske, sociološke i ine analize koje će objašnjavati sve koristi što će ih ova napaćena zemlja izvući od sreće koju nam je donijela kuglica. Zanesenjaci će maštati o iznajmljivanju broda do Brazila, a krenut će i nagradne igre. Banke će nuditi onome tko napravi najviše bodova, čitaj potroši, odlazak u Brazil. Danima, tjednima, mjesecima, gledat će se ispod svakog čepa piva, soka i vode, a i sladoledi će se lizati, jer nikad ne znaš gdje se nalazi sreća.

Počele su pripreme za Svjetsko prvenstvo u nogometu, sljedećeg lipnja u Brazilu. Čim je izvučena kuglica s imenom Hrvatske bilo je jasno da igramo na otvaranju s domaćinom. Nakon početnog šoka šaka je bila visoko u zraku i mogao se čuti povik: “Toooo!”. Petarde su iskazale zadovoljstvo, a i prva je bakljada krenula, s njom i planovi kako otići do Sao Paula. Pogledati tekmu i otići na Sennin grob. Daljnje putovanje u ovom trenutku nije još u fokusu.

Ta je pojava, inače, viđena u petak diljem zemlje nešto prije 18 sati mahom među populacijom od 17 do 57 godina i većinom je zahvatila muškarce. Sljedeći stadij uključio je odmah nagađanja s kim igramo u drugom krugu, pa da s Brazilcima otvaramo i zatvaramo Mundijal.

Imovinsko stanje ‘opsjednutih’ u tom trenutku nije bilo presudno. Svi imaju pravo na san, no na žalost samo se neki snovi ostvare. Osim prvih izjava samih aktera, odnosno nogometaša, trenera i (pre)ostalih sportskih “posvudša“, uskoro će, ako već nisu, krenuti ekonomske, sociološke i ine analize koje će objašnjavati sve koristi što će ih ova napaćena zemlja izvući od sreće koju nam je donijela kuglica.

Mundijal Brazil
Eksperti će gledati kako da se "ubace" u neki od sponzorskih "dealova" (FOTO: columnazero.com)

Prvo će svi ponavljat da će nas gledati dvije-tri milijarde, samo nebo zna koliko, ljudi i koliko je marketinški neizmjerljiv značaj tih 90 minuta. Bit će o tome sigurno nekoliko panela. Sljedeće će biti na tapeti mogući ostvareni prihod za vrijeme trajanja nogometne smotre, a procjenjivat će se na više od milijardu kuna. To će možda pozitivno utjecati na ukupne gospodarske aktivnosti, porast će nam BDP, smanjiti se nezaposlenost... Ukratko, ispast će da smo dobili, ali ne na lotu.

Doduše, skeptici će s druge strane upozoravati da se prvenstvo održava u nama dosta osjetljivom vremenu turističke sezone, jer se radi o sredini lipnja i dobrom dijelu srpnja, a Uskrs sljedeće godine pada kasno, pa se stoga može očekivati manje gostiju. Utjecat će i da  špica sezone bude slabija, jer će mnogi naši tradicionalni gosti iz Italije i Njemačke potrošiti novac tamo daleko pa onda neće doći kasnije trošiti kod nas. Ne treba ni zaboraviti naše najbrže rastuće tržište - Englesku.

Hrvatski navijači
Planirat će se brodovi do Brazila, a flota će se svesti na par zanesenjaka na jedrilici (FOTO: Lupiga.Com)

I dok će se stručna javnost tako egzaktno i nadasve nezanimljivo baviti nadolazećom nogometnom feštom, svi ti eksperti gledat će usput kako da se "ubace" u neki od sponzorskih "dealova". Da ih besplatno povedu "veliki prijatelji" nogometnog saveza. Uostalom tko je bliže pojilu… Dotle će se srednjoj klasi nuditi aranžmani, ali velika udaljenost same destinacije pa i između gradova u kojima igra Hrvatska pravit će veliki problem. Cijena aranžmana mogla bi se kretati oko 50 tisuća kuna po osobi. I taj će problem (pro)rijediti klijentelu.

S druge će strane raspiriti maštu. Ideje o iznajmljivanju broda do Brazila sigurno neće ostati nerazrađena, jer srećom i susjedi Bosanci&Hercegovci idu preko „bare“. Možda se ipak skupi kritična masa. To bi bilo zanimljivo, jer od Ploča do Sao Paula ima jedno tri tjedna puta, a na brodu punom piva i rakije… "Veselica" na korak do "belaja".

Takav je scenarij inače teško moguć makar će se na početku krenut s najmom manje flotile, a završit će na jedrilici s par zanesenjaka. Sa sigurnošću se može reći da će nekolicina Splićana i(li) Riječana otići trgovačkim brodom do zemlje Sambe.

Kladionice
Ispunjavat će se "brazilski listići" (FOTO: Novilist.hr)

Jasno, bit će i nagradnih igara. Banke će nuditi onome tko napravi najviše bodova, čitaj potroši, odlazak u Brazil. Gledat će se ispod svakog čepa piva, soka i vode, a i sladoledi će se lizati, jer nikad ne znaš gdje se nalazi sreća. Žvakat će se nagradna žvaka danima, tjednima, mjesecima. Uložit će se (po)nešto i u reklame da bi se čim više boca piva otvorilo. Djeci također neće teško pasti šopanje sladoledom i kolom, a to sve na karticu u vašem najbližem superdućanu. I istina zavrtjet će se veliki novac. Nada u odlazak će živjeti tako iz dana u dan, što je otvaranje bliže, ludilo će biti veće.

Nemojmo zaboraviti i gotovo sigurnu pojavu tzv. "brazilskih listića". To vam je, za one koji slučajno ne znaju, san svih kladionica jer od njih žive. Sve je krenulo s parolom 'S pet kuna do tajkuna', a radi se o tome da za pet uloženih kuna želiš 'biti Džajić'. Na tisućama takvih listića kladionice će zaraditi milijune, a pitanje je hoće li ijedan od uplatitelja otići u Brazil. No, nada umire zadnja. Ludilo će trajati sve do 12. lipnja navečer. Počet će himne, a uživo će je slušati ‘guzonje’, imućniji, avanturisti, sretni i uvijek vjerni.

Lupiga.Com