Pokažite da vodite državu jer je volite, a ne zato što je isplativo

Pokažite da vodite državu jer je volite, a ne zato što je isplativo

ritn by: Jagoda Kljaić
19. 12. 2012.

Ne može država biti bolja od svojih građana. Ako se ljudi osjećaju kao smeće, netko je i državi trebao reći da je smeće – smeće. Svejedno je li pojedinačno ili zajedničko. Nije to ružna riječ sama po sebi, tri suglasnika, dva ista samoglasnika, skoro da je melodična. Smeće svuda, smeće oko nas …

Agencija Standard & Poor's kreditni rejting Hrvatske ocijenila je kao „bezvrijedan“, pali smo u kategoriju koja se u žargonu naziva „smeće“. To je ozbiljno upozorenje investitorima da bi, ulaskom u ovu državu, mogli upasti u špekulativnu zamku kakvu ne očekuju. I ministar financija Slavko Linić javno je naciji rekao da je riječ o izuzetno teškoj situaciji koja onemogućuje određene financijske planove za sljedeću godinu, kao što je izlazak s vrijednosnicama na svjetsko tržište. Proračun će se morati mijenjati. A smiješi nam se i MMF, od koga je Vlada nastojala ostati na distanci.

Znamo jako dobro gdje i kako živimo, bolje od svih članova agencije S&P, a ipak nam je knedla u grlu zato što smo spali na tako niske grane. Vrijedimo mi više od svake vrste smeća, samo, nemamo to kome reći i nitko više ne želi da ga u to uvjeravamo. Predugo je taloženje smeća trajalo, propali smo kroz njega na samo dno. Još samo čekamo da nas odozgora zatrpa i da se podavimo u vlastitome smeću.

Nas, koje nitko nikada nije nazvao smećem, država je dovela na to mjesto vrijednosne skale. Država nije imaginaran pojam, jer nju čine ljudi, uglavnom oni koji vladaju i upravljaju. Oni su krivi za poziciju koja nam se određuje. Nijedna agencija ne bi danas mogla utvrditi koliki je udio krivnje struktura vlasti unazad dvadeset godina. Ali, agencija zvana „građani Hrvatske“, u kojoj više nema „radnih ljudi“, potvrđuje da su oni najmanje krivi i odbacuje kategoriju „smeća“. Ona traži:

Smeće u smeće! Nama izvan smeća friškoga i čistoga zraka! Uzmite novac od onih koji su ga nama ukrali. Mijenjajte zakone. Skraćujte vrijeme donošenja pravomoćnih presuda za pljačku. Odblokirajte blokiranu imovinu prevaranata i s njom na tržište. Provjerite kome i koliko dajete. Uzmite onima što imaju previše. Smanjite sebi na prosjek. Ne može biti demagogija i uravnilovka kad te riječi više ne koristimo. Pokažite da vodite državu zato što je volite, a ne zato što je isplativo. Narod bi vam možda onda povjerovao. Pa bi te vrijednosnice mogle završiti kod domoljuba koji danas novac drže u bankama, uglavnom stranim. Nemojte nas samo zastrašivati tako da nam prijetite novim nametima, porezima i uzimanjima. Nas to vrijeđa, nismo zaslužili. Želimo raditi i stvarati, ne samo trgovati i gubiti. Zatražite pomoć svoga naroda, jer svi smo u smeću, osim nekih.