DEMONSTRACIJA SILE: Čemu se čuditi da se prvo otvaraju crkve i zabranjuje baš rad nedjeljom?

Ivo Anić

3. svibnja 2020.

DEMONSTRACIJA SILE: Čemu se čuditi da se prvo otvaraju crkve i zabranjuje baš rad nedjeljom?

U mjesecu prosincu 2016. godine, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Hrvatsko katoličko sveučilište potpisuju sporazum o suradnji, bez iznošenja detalja u javnost koji bi se trebali odnositi na potpisani ugovor. Što je on značio i koja mu je bila stvarna namjera, ako uzmemo u obzir da je tijekom čitave te godine trajao institucionalni rat oko pokušaja guranja sličnog sporazuma između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta, vrag bi ga znao. Možemo tek nagađati o pravim nakanama koje su te godine stajale u sporazumu što su ga potpisali ravnateljica Klinike za infektivne bolesti prof. dr. sc. Alemka Markotić i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

GOSPODINE HVALA: Crkva na mala vrata ulazi na Medicinski fakultet?

VELEČASTIVI NA FILOZOFSKOM: „Ovo je crkvena ofenziva na preostale javne institucije“

Alemka Markotić, smirena i stručna ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prava osoba na pravom mjestu, zaštitni znak Nacionalnog stožera civilne zaštite, jedna od naših vodećih stručnjakinja na području infektologije i kliničke imunologije, znanstvenica sa sedam nacionalnih i devet međunarodnih nagrada, tog je prosinca potpisala ugovor uz kratku zahvalu Bogu koji ju je čuvao u opkoljenom Sarajevu, a od kojeg je dobila, kako je istaknula, određenu zrelost i određeno povjerenje kada mu predaš svoj život i on ti ga vrati. 

KRIŽNI STOŽER: Epidemiologija u službi Biblije

PRŽENJE MOZGA: SPC - Od zarđale do zaražene kašike

Sporazum o suradnji podrazumijevao je znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te je omogućio provođenje preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave, a da se ne lažemo, podrazumijevao je i isto ono što je trebao podrazumijevati onaj neuspjeli „dogovor“ na Filozofskom fakultetu. A to uvođenje sakralnog u sekularnu državu. Ovaj put uz zastrašujuće konotacije, jer se radi o klinici koja se, između ostalog bavila i bavi se, naravno, spolnim bolestima, njihovom suzbijanju i prevenciji, a poznato je crkveno stajalište o nekima od ovih tema.

Samo nekoliko dana kasnije na Klinici za infektivne bolesti održana je i prva misa, prva od njena osnutka 1893. godine, te je pokrenut je i „studij sestrinstva“, praktična nastava koju je omogućio potpisani sporazum. Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, a nazočila mu je u prvim redovima i sama ravnateljica klinike Alemka Markotić sa svojim zamjenicima. Biskup Šaško zahvalio je tada Gospodinu na providnosti što je njegova noga stupila i u takvu kliniku koja je itekako bitna za planove Katoličke crkve.

Alemka Markotić
Ravnateljica u prvim redovima na prvoj misi u klinici nakon 123 godine (FOTO: Zagrebačka nadbiskupija)

Ta gruba demonstracija crkvene sile nad sekularizmom i načelima na kojima počiva RH bila je završni čin koji je zorno pokazao da Crkva u Hrvatskoj fakultete i školstvo, javno, institucionalno i sporazumski, pokušava integrirati u svoj sustav, nametanjem svoje doktrine. 

Tog sporazuma, zapravo bolje rečeno pokazivanja mišića, sjetio sam se ovih dana gledajući istu tu ravnateljicu, Alemku Markotić i pitao se zašto bi bilo čudno što njen Stožer donosi odluku da se crkve otvore prije vrtića, prije škola ili, božemioprosti, prije ugostiteljskih objekata. Ili da se zabrani rad baš nedjeljom. Baš kao što nikoga nije trebalo čuditi kada je na vrhuncu epidemije bila dozvoljena procesija na Hvaru. 

Ako na tren priču o sekularnosti stavimo po strani, možemo li onda uzeti u obzir opasnost kojoj prof. dr.sc. Alemka Markotić i oni s kojima zajedno donosi odluke, izlaže pretežno osobe starije populacije koje su u trenutku dok ovo čitate već pohrlile na mise? Nije li nas upravo ista ta Alemka Markotić, držeći nas zatvorene mjesec i više u kućama, toliko upozoravala da moramo biti odgovorni zbog starijih članova naših obitelji, da bi se danas pravila nevješta iza leđa duboko politiziranog i sada već poprilično proturječnog Stožera?

Drugim riječima, kada je u pitanju zdravlje duha, zatvorit ćemo oči nad opasnosti zdravlja samog tijela. Čemu dakle tjedni i tjedni (a baš svaki je bio „ključan“) upozorenja, karantena, zatvaranja svega, pa i života, ako imamo priliku da virus uđe s duhom tvojim i ostvari učinak sličan onom u splitskom domu umirovljenika u koji je, po svemu sudeći, virus došao baš direktno s jednog euharistijskog slavlja.

Split
Evakuacija iz splitskog doma umirovljenika gdje je virus uzrokovao fatalni ishod (FOTO: HINA/Mario Strmotić)

Ne treba sumnjati kako je i ova odluka bila demonstracija crkvene sile, baš kao što je i ono euharistijsko slavlje na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, kojim je poslana jasna poruka svim građanima i građankama kakva i čija načela klinika namjerava provoditi. Zastrašujuća je to poruka bila tada, a i sada je, svima nama koji nismo shvatili da je sekularnost u Hrvatskoj tek fraza na papiru. 

Grubo zadiranje u sekularnu državu, tj. njena konačna i načelna negacija ušla je u Hrvatskoj u završnu fazu. Ako se dosadašnja praksa sličnih slučajeva gdje je građanska država kapitulirala pred vjerskom, doimala pojedinačnim i izoliranim slučajevima, sada je savršeno jasno da to nije tako. Kada službene institucije ove države odluče otvoriti crkve prije vrtića i škola, uz bjelodanu činjenicu da su starije osobe najčešći posjetitelji crkve, a ujedno fatalno ugroženi koronavirusom, daleko ugroženiji od djece, tada s pravom možemo kazati kako je sekularna država izdahnula s koronavirusom.

Nije li pomalo jezivo da u državi, koja sebe naziva europskom i modernom, svi građani ulaskom u kliniku svjedoče euharistijskom slavlju isključivo jedne vjere, doktrini i isključivosti određene vjerske grupacije? Nije li jezivo, na koncu, da unatoč opasnosti, prioritet u otvaranju života ima vjerska služba? Zastrašujuće uistinu i jest, za sve nas koji još uvijek vjerujemo da živimo u sekularnoj, a ne u vjerskoj državi. Državi u kojoj ionako, ako dođe do kakvog novog žarišta i ako kakva nova medicinska sestra sa svete mise donese virus među stariju populaciju, nitko neće odgovarati. Kriv će ponovo biti samo virus. Sve lijepo ovjereno i potpisano u obrazloženju Stožera uvažene ravnateljice Alemke Markotić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA