Vikend rolica

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Vikend rolica

Ova rolica će svakako biti specifična po nedostatku orginalnog autora iste. Taj slavni autor, inovator i osmisljivač trenutno je na privremenom radu u inozemstvu, pa sam se ove iznimno teške zadaće morao prihvatiti ja! Uz mene svakako su tu sudjelovali i Centarfor i miro@lupiga.com. Pa pogledajte što smo to mi ovaj tjedan izvukli iz šest zahuktalih liga.
ENGLESKA- 18 pogodaka, odnosno siromašnih 2, 25 pogodaka po tekmi.
Novo 31. kolo engleskog prvenstva donijelo nam je jedno veliko iznenađenje, koje je priredio David Middlesbrough,
pobijedivši Golijata Manchestera. Ovim porazom Manchester se pomalo udaljio od prvog mjesta na tabeli i trebati će uložiti veliki trud kako bi nadoknadio izgubljeno. No derbi ovoga kola je zasigurno bio onaj na Anfield Roadu, između Liverpoola i Chelseae. No, iskreno očekivali smo mnogo više, od nekoliko poluprilika. Na kraju je pomalo nezasluženo s obzirom na viđeno, Liverpool pogotkom Šmicera u posljednim minutama ostvario pobjedu i zasjeo na čelo tabele. Ukoliko postoji krivac za ovaj gol, to je Melchiot koji je uporno bježao od Heskeya koji je na kraju asistirao Šmiceru za pogodak. Leeds je napokon uspio pobijediti, Leicester u gostima. Bolton je pobijedio izvrsni Charlton, a bodove im je izvukao Youri Djorkaeff čijim se dolaskom iz Kaiserslauterna igra kluba znatno poboljšala.
Liverpool 1:0 Chelsea
Fulham 0:2 Tottenham
Derby County 3:4 Everton
Ipswich 0:0 Aston Villa
Leicester 0:2 Leeds
Manchester United 0:1 Middlesbrough
Charlton 1:2 Bolton
Sunderland 1:1 Southampton

1. Liverpool 65
2. Manchester 64
3. Arsenal 63
4. Newcastle 56
5. Leeds 54
6. Chelsea 53


FRANCUSKA- 21 pogodak, odnosno 2,62 po utakmici.
PSG je uspješno prošao gostovanje kod Guingampa i tako istakao svoju kandidaturu za Ligu prvaka. Derbi kola i ujedno najplodnija tekma, odigrana je između Lillea i BBB-ima "omiljenog" Auxerrea. Završilo je nepovoljno po Halihodžičevu momčad, 2:3. Junak, a ujedno i tragičar tekme je Bakari, koji je prvo postigao autogol, da bi se kasnije iskupio zabivši gol i donijevši izjednačenje Lilleu. No utakmicu je ipak riješio Lachuer postigavši pogodak u posljednjoj minuti. Bordeaux je izgubio priključak s vodećima izgubivši na gostovanju kod neugodnog Troyesa. Nantes diže svoju formu u francuskom prvenstvu, te je ponizio i bacio u borbu za opstanak Rennes, sa 3:1. Lens je remizirao kod Sedana, te će se tako odluka o prvaku Francuske još malo pričekati.

Guingamp 0:1 PSG
Lille 2:3 Auxerre
Troyes 2:0 Bordeaux
Sedan 1:1 Lens
Nantes 3:1 Rennes
Metz 2:0 Sochaux
Lyon 2:0 Lorient
Bastia 3:0 Montpellier

1. Lens 60
2. Lyon 56
3. PSG 54
4. Auxerre(-2) 54
5. Lille 51
6. Bordeaux 47


ITALIJA- 23 pogotka, odnosno standardnih 2,55 po tekmi.
Ovog vikenda u Italiji su sve oči bile uprte u derbi koji je odlučivao o prvom mjestu na tabeli. Dakako riječ je o utakmici između Intera kojem u Europi ide sasvim dobro i Rome koja je i ispala iz Europe, a i kažnjena je od iste. Boljim se pokazao Inter, ponajviše zahvaljujući Recobi, dvostrukom strijelcu. Lijepotica kola bila je utakmica između četvrte Bologne i na ispadanje osuđenog Leccea. Uz pregršt prilika, gledatelji su vidjeli čak sedam golova uz neprestano izmijenjivanje u vodstvu. Ističemo prekrasni pogodak Signoria iz slobodnjaka s dvadeset metara. Umjesto da iskoristi posrtanje Rome, Juventus je i sam posrnuo u Parmi i to tek u 87. minuti. U gradskom derbiju male Verone, Chievo je s dva pogodka Cossatoa nadigrao svoje sumještanine, Veronu.

Parma 1:0 Juventus
Bologna 4:3 Lecce
Brescia 3:0 Perugia
Chievo Verona 2:1 Verona
Lazio 2:0 Udinese
Piacenza 0:1 Milan
Torino 1:0 Fiorentina
Venezia 0:1 Atalanta
Inter 3:1 Roma

1. Inter 59
2. Roma 56
3. Juventus 55
4. Bologna 48
5. Chievo Verona 45
6. AC Milan 44


NJEMAČKA- 23 pogotka, odnosno kao i u Italiji 2,55 po tekmi.
Kao najlijepši trenutak iz derbija kola Schalke-Kaiserslautern, izdvajamo prekrasan gol Andreasa Moellera. Lopta sa ruba šesnaesterca iz kosa s efektnim efeom donijela je Schalkeu sigurnu pobjedu. No, ipak ljepotica ovog kola po meni je bila tekma između Freiburga i Borussie iz Moenchengladbacha. Malo pogodaka, ali odličan ritam igre i bezbrojno mnoštvo prilika. Bayern je mogao proći loše protiv uvjerljivo zadnjih na tabeli, Koelna koji su sa dvije bombe u prvom poluvremenu opasano zaprijetili Kahnu koji ih je nadljudskim naporima uspio obraniti. Schalke je nadigrao svog direktnog protivnika za Ligu prvaka, Kaiserslautern u kojem je dobro odigrao Nenad Bjelica. Borussia ne silazi s vrha, a to je danas platio Piplica, tri puta pogledavši loptu u svojoj mreži. Moj najomiljeniji njemački klub, Wolfsburg je doma dobio Werder, koji slijedeće godine ipak neće vidjeti Europu. Jedno je sigurno, liga postaje sve zanimljivija.

Wolfsburg 2:0 Werder
Borussia D. 3:0 Energie
Bayer 4:0 Munchen 1860
St Pauli 1:2 Stuttgart
Hertha 2:0 Nuernberg
Hansa 1:1 Hamburg
Bayern 3:0 Koeln
Schalke 3:0 Kaiserslautern
Freiburg 0:1 Borussia M.

1. Bayer 59
2. Borussia D. 58
3. Bayern 54
4. Schalke 54
5. Hertha 52
6. Kaiserslautern 49


ŠPANJOLSKA- 31 pogodak, što je ovaj put najefikasnija liga sa 3,1 pogotkom po utakmici.
Real Madrid može zahvaliti samo razigranom Hierru nastavak borbe za slatko prvo mjesto, koje je u ovom kolu dosegnuo. Rođendan i kapetanska vrpca bili su i više nego dovoljan motiv za Hierra da zabije čak tri gola. Možda da ga slijedeći put stave u napad. No, za razliku od kraljevskog kluba Reala, Celta je morala pokazati da ima bar šest igrača za zabiti golove, pa su Athletic napunili s šest lakih komada pred 34400 Athleticovih (zasigurno oduševljenih) navijača. Počasni pogodak za Athletic postigao je Urzaiz, te tako barem malo ublažio ovaj katastrofalni poraz, zbog kojega će zasigurno biti promjena u klupskoj infrastrukturi. Korak s Realom drži Valencia koja je u sučevoj nadoknadi uspjela pobijediti Osasunu s 2:1. Zanimljivo je da su svi golovi u ovom susretu pali u zadnjih 12 minuta. Moćna Barca očajnički kopa za Europom i pristigla je na šesto mjesto.

Malaga 0:0 Rayo Vallecano
Betis 0:0 Sevilla
Las Palmas 3:2 Villareal
Valladolid 1:2 Barcelona
Espanyol 1:2 Alaves
Athletic B. 1:6 Celta
Real M. 3:1 Real Z.
Valencia 2:1 Osasuna
Deportivo 3:1 Tenerife
Mallorca 0:2 Real Sociedad

1. Real Madrid 56
2. Valencia 56
3. Deportivo 54
4. Betis 51
5. Celta 51
6. Barcelona 50


HRVATSKA- 24 zgoditka, odnosno za nas izvrsnih 3 po susretu.
U 24. kolu hrvatske nogometne lige bilježimo dva kiksa, Dinama i Zagreba. Dinamo je remijem s Hrvatskim Dragovoljcem, ispustio prednost stečenu u prošlom kolu nad Hajdukom. Čak šta više, još je dobro i prošao, izvukao se prekrasnim golom Kranjčara u posljednim minutama utakmice. Da Zagreb ne bi odmakako predaleko pobrinuo se on sam, opet remizirajući na svom travnjaku. Moramo ovom prilikom reći kako Zadar uopće nije bio loš, čak šta više. Udarcima iz daljine često su ugrožavali Zagrebovog golmana Vasilja. Sve u svemu rezultat zaslužen, a ovaj bod bi mogao pomoći Zadranima u borbi za opstanak u elitnom hrvatskom nogometnom natjecanju.
Bodovna razlika kandidata za naslov prvaka, ostaje identična kao i prije tri kola. Marsonija je vraćena korak unatrag u opstanku, zahvaljujući izvrsnoj igri Ćirinog Osijeka. Varteks je još više zacementirao na dno TŠK iz dragog mi Topolovca.

Hrv.Dragovoljac 1:1 Dinamo
Hajduk 1:0 Šibenik
Rijeka 1:1 Cibalia
Osijek 4:1 Marsonia
Varteks 4:0 TŠK
Kamen Ingrad 3:2 Čakovec
Slaven 3:0 Pomorac
Zagreb 1:1 Zadar

1. Zagreb 59
2. Dinamo 50
3. Hajduk 50
4. Varteks 48
5. Rijeka 38
6. Slaven B. 33


IZDVOJENO- Strijelac pobijedonosnog pogotka za Middlesbrough, a ujedno i jedinog gola na susretu, bio je naš Alen Bokšić. Nadamo se da ovo znači i početak bolje forme našeg napadača. Odličnu rolu je odigrao i Mario Stanić, pogotovo u prvom poluvremenu kada je imao najbolju priliku za pogodak na cijeloj utakmici, ali njegovom udarcu se ispriječio Liverpoolov vratar Dudek. Branko Strupar se napokon razigrao (šteta što na njegov angažman izbornik Jozić ne može računati). Postigao je dva pogotka, što Derbyu ipak nije bilo dovoljno, te sve više potvrđuje ispadanje iz Premiershipa. U Engleskoj je odigrana i jedna kup utakmica u kojoj je gubitnik na europskom polju Arsenal, pregazio Newcastle s 3:0.
Da Bayern uvijek mora biti najspominjaniji klub Bundeslige, ovaj put se pobrinuo Giovane Elber. Naime postigavši 108 pogodaka u Bundesligi, što u dresu Stuttgarta, a što u dresu Bayerna, postao je najučinkovitiji strani strijelac u povijesti ove lige. Inače prošli rekord je držao još nezaboravljeni Švicarac, Stephan Chapuisat. S ova dva gola Elber je prestigao svog klupskog kolegu Pizzara i s 14 pogodaka se pridružio Ballacku na drugom mjestu liste strijelaca. Prvi s 15 komada u protivničkim mrežama je Amoruso iz Borussie Dortmund. Iz Njemačke izdvajamo i tužnu sudbinu Herthinog igrača Daislera. Naime njegov ulazak u igri i svaki njegov dodir s loptom bio je gromoglasno izviždan od strane navijača. Ne bi to bilo čudno, da to nisu bili njegovi navijači. Naime svojim prelaskom u Berlinčanima omrženi Bayern, izazvao je burno negodovanje navijača koji ga drže izdajicom. Jadnici ne znaju da su sve to pare.
Izdvajamo i neke derbije u ligama koje ne pratimo. U Grčkoj je odigran derbi svih derbija, Panathinaikos-Olympiakos. Uz neprijateljski ispunjene tribine, rezultat je bio baš prijateljski, 1:1. U Belgiji su igrali Bruegge i Gent. U gostima je slavio Gent s minimalnom pobjedom. U Nizozemskoj su bodove podijelili PSV i Ajax. Rezultat je bio 1:1.

LUPIGIN NOGOMET- Zbog nadasve osjetnog zahlađenja kojemu smo svjedoci, ekipa je morala igrati u dvorani. No, zbog enormnih troškova uzrokovanih premalim brojem zainteresiranih za televizijski prijenos, nogomet je nasilno morao biti odgođen.