TRUDNICA OPASNA ZA OKOLINU: Muzejska pedagoginja dobila otkaz bez prava na otkazni rok i otpremninu

Melisa Skender

9. ožujka 2017.

TRUDNICA OPASNA ZA OKOLINU: Muzejska pedagoginja dobila otkaz bez prava na otkazni rok i otpremninu

Upravo na dan kad je Ustavni sud, nakon 26 godina, objavio svoju odluku na prijedlog zaštite prava na život nerođene djece, jedna je trudnica dobila izvanredni otkaz – bez prava na otkazni rok, otpremninu, pa čak i pravo da se obrani od optužbi. Prozvana je, naime, opasnom za radnu okolinu nakon što se njezin suprug posvađao s jednom njenom radnom kolegicom. Kao da to nije dovoljno, tek nekoliko dana kasnije u lokalnim novinama objavljen je članak u kojem se suprug otpuštene radnice prikazuje kao nasilnik, a ona kao osoba koja ga je dovela na posao i nije učinila ništa da prekine njegovu svađu s jednom od djelatnica koja mu se ispriječila kad je ravnateljici institucije u kojoj se sve odigralo pokušao ostaviti poruku da ju je ponovo tražio. 

Navedeni članak ne navodi imena nego inicijale svih sudionika iako, samo je jedna žena s inicijalima M.C. bila zaposlena u Muzejima i galerijama Konavala kao muzejski pedagog. Nigdje se ne spominje niti činjenica kako je prozvana M.C. trudna, a ravnateljica Antonia Rusković Radonić lokalnom je novinaru dala cijeli intervju dok Lupigi već danima ne odgovara na samo jedno pitanje koje smo joj postavili – je li znala da je djelatnica koju je otpustila trudna. I konačno, tek uzgred se u tom tekstu spominje kako je policija podnijela optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira protiv I.C. i djelatnice s kojom se u uredu sukobio. Nakon što je I.C. otišao ista je djelatnica verbalno napala njegovu suprugu, stoji u službenoj policijskoj bilješci. Iako otpuštenu trudnicu policija ne tereti kao sudionika u remećenju javnog reda i mira, a incidentu nije niti svjedočila, ravnateljica o svemu ima vlastitu interpretaciju koju je ponovila i u lokalnom glasilu – M.C. je na posao dovela svojeg supruga i nije učinila ništa da ga spriječi kad se zavadio s kolegicom.

Antonia Rusković Radonić
Ravnateljica Antonia Rusković Radonić potpisala je otkaz (FOTO: Etnografski muzej Zagreb)

„Daljnje prisutstvo Radnice na radnom mjestu ocijenjeno (je) potencijalno opasnim za sigurnost ostalih radnika, radnu okolinu a samim time je i zapreka urednom i neometanom obavljanju radnih procesa u muzeju“, stoji u odluci o izvanrednom otkazu iz kojeg prepisujemo i gramatičke greške.

Maris Caput, jer to je ime bivše muzejske pedagoginje u Muzejima i galerijama Konavala, tvrdi pak za Lupigu kako nije imala pojma da će se njezin suprug Ivo Caput uputiti u ured tražiti ravnateljicu.

„Rekla sam to i njoj kad me je nazvala, valjda prije nego što će incident prijaviti policiji. Ivo je već neko vrijeme pokušavao dobiti bilo kakvu službenu reakciju na program koji je predložio za muzej još na jesen prošle godine, no ravnateljica je ostala nedostupna“, objašnjava Maris Caput kojoj je odluka o izvanrednom otkazu uručena dan prije najavljenog odlaska na bračno putovanje u inozemstvo. Rok za žalbu ističe taman kad i povratna karta pa je dan uoči putovanja tragala za odvjetnikom koji će joj pomoći u osporavanju odluke o izvanrednom otkazu.

Ivo Caput 80-postotni je invalid s umjetnim srcem koji se 2013. godine nakon operacije odlučio iz Zagreba preseliti u općinu Konavle nadajući se mirnijem životu. Zatvorio je i svoju izdavačku kuću Celeber gdje je, u suradnji sa zagrebačkim Književnim klubom Booksa, pokrenuo projekt romana u nastajanju i želio ga nastaviti kroz radionice zahvaljujući kojima bi u Konavlima gostovali brojni priznati književnici s kojima je surađivao.

„To otezanje s odgovorom silno me uzrujavalo jer ne mora se taj projekt vezati za muzej, ali oni su tražili nove programe i tako me osudili na čekanje odgovora koji niti nakon pola godine nije stizao“, revoltirano će Ivo Caput koji napominje da namjerno supruzi nije rekao kako će joj doći u ured ponovo potražiti ravnateljicu.

„Nisam joj se htio javiti ni kad sam došao“, kaže Caput koji priznaje da je izgubio živce, ali da njegova supruga nema ništa s tim, a najmanje to može biti razlog da joj se uruči izvanredni otkaz.

Ivo Caput Maris Caput
Ivo Caput priznaje da je izgubio živce, ali da njegova supruga nema ništa s tim, a najmanje to može biti razlog da joj se uruči izvanredni otkaz (FOTO: Facebook)

Kadrovska politika Muzeja i galerija Konavala, a koju kroji općinsko vijeće, povod je za još dva sudska procesa pokrenuta u nešto više od godinu dana. Marina Desin, etnologinja i donedavno kustosica Zavičajnog muzeja Konavala koja je bila i među osnivačima ove ustanove 1997. godine, tužila je Općinu Konavle zbog načina na koji je smijenjena s mjesta v.d. ravnateljice da bi na njezino mjesto bila postavljena upravo Antonia Rusković Radonić.

„Općinsko vijeće odlučivalo je o mojoj smjeni bez da mi je pružena mogućnost da se branim od neutemeljenih optužbi da se u muzeju ništa ne radi. Imali smo izuzetno dobre programe koji su bili financirani iz prekograničnih, brojnih međunarodnih i EU fondova. Na kraju sam otjerana u prijevremenu mirovinu, a etnografski muzej ostao je bez kustosa etnologa pa sada stručni program vodi ravnateljica ustanove koja je akademska slikarica“, govori Marina Desin, a pitanje stručnih referenci ravnateljice postavili su i pojedini njezini protukandidati za tu funkciju. Među njima je i Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti i arheolog s Kandidacijske liste grupe birača Srđ je naš.

„Nekoliko nas koji smo se prijavili na natječaj uputilo je tužbu na Upravni sud u Splitu u kojoj tražimo poništavanje natječaja najprije zbog sporne odluke Muzejskog vijeća koje je akademskoj slikarici dalo prednost pored kandidata s puno boljim stručnim referencama. Bio je među kandidatima i jedan doktor znanosti i etnolog s višegodišnjim iskustvom upravo na konzervatorskom odjelu, dakle sve što jednoj ustanovi poput Muzeja i galerija Konavala treba. Ali, to je čest slučaj u malim mjestima i lokalnim kulturnim ustanovama koje osniva lokalna samouprava, gdje posljednju riječ u pravilu imaju lokalni šerifi dok su natječaji tek lijepa fasada kako bi se zadovoljila forma“, rekao je Viđen.

Inače, općinom Konavle od Domovinskog rata vlada HDZ, stranka koja zagovora demografske obnove i ističe koliko je pad nataliteta u Hrvatskoj važan problem. Dok se s političkih govornica šalju poruke potpore mladim obiteljima da ne napuštaju Hrvatsku, na terenu i dalje vladaju ista pravila koja je jezgrovito sažeo jedan dubrovački pjesnik i tekstopisac - „Nije važno kakav si nego s kim si kakav“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Muzeji i galerije Konavala