REPRESIJOM PROTIV JAZZA: Policija nahrupila u Bacchus i izbacila glazbenike

Ivan Kegelj

11. travnja 2012.

REPRESIJOM PROTIV JAZZA: Policija nahrupila u Bacchus i izbacila glazbenike

U prošli petak oko 21,30 sati, petero naoružanih policajaca nahrupilo je u jedini prostor u Zagrebu gdje se promovira i izvodi isključivo jazz glazba, kao da se radi o nekakvom terorističkom bunkeru, zahtijevajući ne samo da se trenutno prekine nastup četvero mladih jazz glazbenika već i da glazbenici odmah iznesu instrumente, na opće zgražanje posjetitelja, među kojima i većeg broja stranih turista i samih glazbenika. Nakon Tvornice, dakle, jake snage organa odlučile su zavesti red i u Bacchusu, kojeg turistima kao zagrebačku kulturnu atrakciju preporučuju najveći svjetski turistički vodiči.

 

Caffe bar „Bacchus“ u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava 16, u čijim prostorima djeluje Udruga za promicanje jazz glazbe „Jazz Scena Bacchus“ jedini je prostor u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj u kojem se promovira i izvodi isključivo jazz glazba. Sada je policija to zabranila. Dakle, po nalogu policije, s jazzom u ilegalu.

„Bacchus“ posluje od početka 2007. godine te se od tada redovito i kontinuirano tri puta tjedno četvrtkom, petkom i subotom) u njegovom prostoru održavaju koncerti jazz glazbe uz sudjelovanje kako poznatih domaćih i stranih tako i mladih neafirmiranih jazz glazbenika. U ostale dane, kao i u vrijeme kada nema koncerata, svira jazz glazba sa internetskih radio stanica. Do sada se u „Bacchusu“ održavalo oko 150 koncerata jazz glazbe godišnje. Nije potrebno napominjati što to znači za kulturnu ponudu grada i države. Pri tome treba naglasiti da ni „Bacchus“ ni udruga „Jazz Scena Bacchus“ nemaju nikakvu pomoć niti donaciju bilo koje gradske ili državne institucije kao ni bilo koga drugoga. Također, za koncerte se ne naplaćuju ulaznice i potpuno su besplatni za posjetioce.

Osnovna ideja „Bacchusa“ kao i udruge „Jazz Scena Bacchus“ je promoviranje jazz glazbene kulture te pružanje mogućnosti jazz glazbenicima za nastupe. S vremenom je „Bacchus“ stekao određeni ugled među glazbenicima i posjetiteljima te je
prepoznat kao rijetko, dragocjeno, ugodno mjesto u kojem se može uživati u jazzu. „Bacchus“ je prepoznat i od strane vodećih svjetskih turističkih vodiča („Lonely Planet“, „Time Out“) koji u svojim izdanjima za Zagreb i Hrvatsku preporučuju turistima Bacchus kao njihov „Top Choice“ između svih lokala u gradu.

Osim jazza, u „Bacchusu“ se organiziraju i večeri poezije uz sudjelovanje vodećih hrvatskih književnika kao i mladih talentiranih pjesnika (Predrag Matvejević, Alojz Majetić, Arsen Dedić, Pero Kvesić, Boro Radaković, Sead Begović, Vlatka Jurić, Drago Glamuzina, Tihomir Matko Turčinović, Perica Dujmović, Lana Derkač i mnogi drugi). No kako to već biva, i nad „Bacchusom“ se nadvila sjena birokratskih moćnika.

Naime policijska uprava zagrebačka odbija izdati „Bacchusu“ odobrenje za reproduciranje glazbe i izvođenje „žive“ glazbe. Radi pojašnjenja: temeljem Odluke o prekršajima protiv javnog reda i mira iz 1978.g. (Sl. glasnik grada Zagreba br. 23/78): „emitiranje glazbe, prenošenje glazbe preko zvučnika i drugih uređaja i sviranje u ugostiteljskim objektima odobrava gradski organ uprave nadležan za unutarnje poslove na vrijeme do jedne godine uz prethodno pribavljeno mišljenje savjeta mjesne zajednice, ako ocjeni da se time ne narušava javni red i mir.

I ovdje se kao i u mnogim drugim slučajevima radi o famoznim susjedima.. Naime, „Bacchus“  ima nekolicinu susjeda kojima smeta glazba te učestalo pozivaju policiju. Stoga je policija odlučila da „zbog velikog broja dojava da iz lokala dopire buka“ neće izdati traženo odobrenje. Pri tome je zanimljiva činjenica da policija nikada do sada nije podnijela optužni prijedlog nadležnom sucu za prekršaje zbog eventualnog narušavanja javnog reda i mira. Dakle, nema narušavanja javnog reda i mira ali po ocjeni policije ipak je bolje da su tri susjeda (jer toliko ih se buni) zadovoljna nego da grad i država imaju jedno jedino mjesto u kojem se redovito, tri večeri u tjednu, svira samo jazz. Što reći nego veliko bravo policiji za tako suptilnu vještinu „ocjenjivanja“.

Sve to dešava se usprkos tome što „Bacchus“ posjeduje:

- Rješenje Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH od  13.12.2011. kojim se utvrđuje da su provedene mjere za zaštitu od buke, za dnevne i noćne uvjete rada;

- Certifikat ovlaštene tvrtke „Eurostandard“ od 03.06.2008. o udovoljavanju zvučne izolacije „Bacchusa“, uvjetima i odredbama Zakona o zaštiti od buke i Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u u sredini u kojoj ljudi rade i borave.

- Izvještaj ovlaštene tvrtke „Energoatest Zaštita“ o mjerenju buke od 22.09.2011., kojim je utvrđeno da je „buka“ koja nastaje u „Bacchusu“, kako u dnevnim tako i u noćnim uvjetima, u dozvoljenim granicama.

- Rješenje Ministarstva unutarnjih poslova RH od 25.10.2010. kojim se odobrava „Bacchusu“reproduciranje glazbe svakodnevno od 12,00 do 24,00 sati i izvođenje glazbe uživo četvrtkom, petkom i subotom od 20,00 do 23,00 sati, bez navođenja roka trajanja tog odobrenja.

Glazbenici, književnici te posjetitelji Bacchusa koji se protive ovakvom tretmanu „Bacchusa“ i zatiranju kulture i jazz glazbe u Zagrebu pripremaju potpisivanje zahtjeva da se „Bacchusu“ omogući normalan život i rad na način da se odobri izvođenje glazbe. Podrška Bacchusu organizirati će se i putem Facebooka.

Zagreb, 11.04.2012.

Lupiga.Com