PROTESTNO PISMO MINISTRICI KULTURE: „Nastavili ste provoditi politiku Zlatka Hasanbegovića“

I.F.

9. siječnja 2017.

PROTESTNO PISMO MINISTRICI KULTURE: „Nastavili ste provoditi politiku Zlatka Hasanbegovića“

Ministarstvo kulture nedavno je odlučilo u potpunosti ukinuti potporu hrvatskom izdanju mjesečnika Le monde diplomatique, čime se pokazalo da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, nastavlja stopama svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića koji je gotovo cijeli svoj mandat potrošio kako bi se obračunao s ideološki nepodobnim medijima. 

Čitatelji i prijatelji tog časopisa stoga su odlučili ministrici Obuljen Koržinek uputiti protestno pismo u kojem je podsjećaju na njena obećanja „ideološki rasterećene kulturne politike, podređene interesima najšire kulturne javnosti“.

Ministrici se u pismu koje možete potpisati na ovom linku, poručuje da treba ili promijeniti odluke o financiranju kulturnih projekata ili zauvijek napustiti retoriku inkluzivnosti, otvorenosti i dijaloga te nazvati vlastite poteze pravim imenom – „politikom sustavne eliminacije, gušenja i gašenja svojih ideoloških neistomišljenika“.

Le monde diplomatique
Le mondeu je ministarstvo nedavno ukinulo svaku potporu (ILUSTRACIJA: lemondediplomatique.hr)

U nastavku donosimo cijelo protestno pismo.

„Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

obraćamo Vam se u povodu Vaše odluke da u potpunosti ukinete potporu mjesečniku „Le monde diplomatique“, koja mu je bila namijenjena u mandatima čak troje vaših prethodnika.

S obzirom na to da niste obavili svoju ministarsku dužnost i osigurali provedbu Zakona o kulturnim vijećima, koji nalaže da rad Vijeća mora biti javan (čl. 1, st. 4, NN 48/04), ne možemo pouzdano znati jeste li ovu odluku donijeli uvažavajući savjete nadležnog stručnog vijeća ili ste je proveli svojevoljno. Ali to ionako nije presudno: ovdje nas, uostalom, manje zanimaju prve proceduralne pukotine u medijskoj slici Vas kao tehnokratske stručnjakinje koja će napokon zagarantirati transparentan rad državne uprave u resorima kulture i medija, u skladu s važećim propisima. Više nas zanimaju pukotine koje se već sada, nakon samo dva mjeseca mandata, pojavljuju u politici koju ste uoči preuzimanja dužnosti najavljivali. A dužnost ministrice kulture, bez obzira na imidž stranački neovisne stručnjakinje, ipak je prvenstveno politička.

Podsjećamo Vas zato da ste na početku mandata obećavali inkluzivnu, ideološki rasterećenu kuturnu politiku, podređenu interesima najšire kulturne javnosti. I predlažemo da ta obećanja usporedite sa svojim prvim konkretnim potezima: odlukama o financiranju kulturnih projekata u narednoj godini. Ukidanjem ili radikalnim smanjenjem sredstava čitavom nizu medija, festivala, nakladničkih programa itd. samo ste nastavili provoditi ideološki jednoobraznu politiku svoga prethodnika Zlatka Hasanbegovića. Umjesto najavljene uključivosti i otvorenosti prema potrebama široke kulturne javnosti, ponudili ste tako nastavak politike neosporno najisključivijeg među dosadašnjim ministrima, koji je kulturnu javnost antagonizirao kao nitko prije njega.

Ukidanjem financiranja „Le monde diplomatiquea“ otišli ste pritom i korak dalje, jer je značaj javne podrške izlaženju ovog mjesečnika, kao što smo naznačili, bio prepoznat čak i u Hasanbegovićevom kratkotrajnom mandatu. Shvaćanje kulture koja — uz lijepu umjetnost i baštinu — uključuje i novinarstvo, kritički stav o društvu i politici, sposobnost učenja od drugih kultura i zanimanje za svijet, u Hrvatskoj nije lako izboreno. Ovdje nećemo detaljno podsjećati na ugled koji „Le monde diplomatique“, sa svojim izdanjima u preko sedamdeset zemalja svijeta, na 27 jezika, ima u međunarodnom kontekstu, jer smatramo da bi to trebalo biti poznato svakome tko i najmanje poznaje medije. Nećemo ukazivati na ulogu koju on ima u domaćoj javnosti, jer je niska razina praćenja internacionalnih društvenih, političkih i kulturnih tema u hrvatskim medijima već godinama notorna činjenica. Nećemo uspoređivati nula kuna koje ste mu namijenili s milijun koji ste rezervirali za potporu „Vijencu“ i „Hrvatskom slovu“, jer su stavovi koje ta dva časopisa promiču u svojim društveno-političkim rubrikama također dobro poznati. Ali ćemo vas upozoriti na to da se politika sastoji od riječi i djela, i da bi vjerodostojna politika trebala težiti tome da riječi i djela makar minimalno uskladi. Vaša djela, međutim, ne stoje ni u kakvom odnosu s vašim nedavnim obećanjima: zato, smatramo, trebate ili promijeniti odluke o financiranju kulturnih projekata koje ste upravo donijeli – uključujući i vraćanje potpore „Le monde diplomatiqueu“ na razini na kojoj je ona bila u prethodna tri ministarska mandata – ili zauvijek napustiti retoriku inkluzivnosti, otvorenosti i dijaloga. I nazvati vlastite poteze pravim imenom: politikom sustavne eliminacije, gušenja i gašenja svojih ideoloških neistomišljenika.

Ukoliko pak smatrate da ćete ovakvim represivnim pristupom eliminirati mjesta javne kritike vlastite politike, moramo Vas razočarati: kao što se kulturnu javnost ne može lako zavesti ispraznim obećanjima, tako je se ne može ušutkati financijskim pritiscima. A u ovom trenutku, veliki dio te javnosti prepoznaje Vas kao ministricu koja će među svoja prva postignuća upisati voluntarističko uništavanje jednog međunarodno priznatog, uglednog i utjecajnog medijskog projekta.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina