NAJBOLJE NOVINSKE FOTOGRAFIJE 2014.: Fotoreporteri Hrvatske biraju najbolje

Lupiga.Com

19. ožujka 2015.

NAJBOLJE NOVINSKE FOTOGRAFIJE 2014.: Fotoreporteri Hrvatske biraju najbolje

Zbor fotoreportera Hrvatske odabrao je stotinu najuspješnijih prošlogodišnjih fotografija, među kojima je 21 fotografija nominirana u sedam kategorija 12. natječaja Hrvatske novinske fotografije. Između tih fotografija bit će izabrana i najbolja novinska fotografija godine. Međunarodni žiri birao je između 1.390 pristiglih radova. Od ove godine žiri bira i nominira i tri rada u novoj kategoriji - multimedija. Pobjednici natječaja i 100 najboljih fotografija za 2014. godinu bit će proglašeni na svečanosti u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, 7. travnja u 12 sati. Pozivamo vas da pogledate neke od fotografija koje konkuriraju za najbolje novinske fotografije godine.

 U KATEGORIJI "DOGAĐAJ" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA 

 

(FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL)

 Rijeka, 11.12.2014.: Postavljanje predizbornog plakata Kolinde Grabar Kitarović.

 

(FOTO: Ronald Goršić/CROPIX )

Zagreb, 21.10.2014.: Privedeni gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prebačen je sa Županijskog suda u zatvor u Remetincu. Bandić je uhićen zbog sumnje u novčane malverzacije i zloporabu položaja i ovlasti. Nakon mjesec dana pušten je da se brani sa slobode uz jamčevinu od 15 milijuna kuna.

 

(FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL )

Praia do Forte, Brazil, 14.06.2014.: Nogometaši hrvatske nogometne reprezentacije Dejan Lovren i Luka Modrić iskoristili su slobodno vrijeme kupajući se u bazenu u kampu Tivoli. Fotografije su izazvale veliku polemiku u javnosti, postale su i hit na internetu i u tiskanim medijima. 

 

U KATEGORIJI "SVAKODNEVNI ŽIVOT" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA

 

(FOTO: Feđa Klarić) 

Starigrad, 07.08.2014.: Na trajektu Tin Ujević koji vozi na relaciji Starigrad-Split za dvije ljubavi ljetu je kraj, ali majčinska i strastvena privrženost uvijek traje.

 

(FOTO: Grgur Žučko/PIXSELL)

Zagreb, 06.01.2014.: Građani su iskoristili neradni ponedjeljak za rekreaciju i šetnju po savskom nasipu.

 

(FOTO: Sandra Šimunović/CROPIX )

Zagreb, 23.04.2014.: Darija Šimunov godinama je nepokretna i osuđena na bolesničku sobu u podstanarskom stanu u Zagrebu, gdje se liječi od multiple skleroze. Novim je pretragama utvrđeno da je Darija u startu oboljela od izlječive bolesti zaraženog krpelja, koja je uzrokovala multiplu sklerozu i lupus. Kako bi joj se omogućila spasonosna operacija za Dariju je organizirano nekoliko humanitarnih akcija.  

 

U KATEGORIJI "KULTURA I UMJETNOST" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA 

 

(FOTO: Anto Magzan)

Zagreb, 17.02.2014.: Dimitrije Popović, eminentni hrvatski slikar, kipar, filozof i pisac. Slikarov portret snimljen je u njegovom ateljeu dok je radio na ciklusu 'Kafka'. 


(FOTO: Matko Biljak/Slobodna Dalmacija)

Split, 01.08.2014.: Plesači i plesačice baletnog studija HNK Split pripremaju se za premijeru predstave Cirkus Primitif koja se izvodi u sklopu 60. splitskog ljeta. Braća blizanci Romulus i Remulus Dimanche uvježbavaju svoju plesnu točku.

 

(FOTO: Slaven Janđel)

Zagreb, 30.10.2014.: Petosatni performans "Na rubu" američke umjetnice Marilyn Arsem u zagrebačkoj Laubi. Umjetnica je neprekidno pet sati gurala dvije čaše vode na stolu. Refleksija na fotografiji postignuta je na staklenom okviru slike izložene u istom prostoru gdje se nalazi umjetnica.

 

U KATEGORIJI "PORTRET" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA

 

(FOTO: Emica Elveđi/CROPIX)

Vukovar, 18.11.2014.: Tiho, dostojanstveno, uz molitve i osobne misli prošla je Vukovarom Kolona sjećanja kojom su se građani grada i cijele Hrvatske prisjetili stradanja iz 1991. godine. Neki stanovnici kolonu su promatrali s prozora s tugom u očima.

 

(FOTO: Neja Markičević/CROPIX)

Otto Reisinger, poznati karikaturist i strip crtač.
 


(FOTO: Zoran Marinović)

Šesnaestogodišnji vojnik Jean Bosco živi u kolibi s nekoliko starijih vojnika iz Mayi-Mayi milicije. Nekoliko dana prije na jednoj barikadi seljanima je oteo kokoš. To je bilo njegovo bogatstvo koje je planirao zamijeniti za baterije i na prastarom kineskom kazetofonu slušati muziku. Kao i svaki tinejdžer.

 

U KATEGORIJI "SPORT" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA 

 

  (FOTO: Srđan Vrančić/CROPIX)

Zagreb, 07.05.2014.: Dolazak oko tri tisuće navijača iz Rijeke u Zagreb na prvu utakmicu finala Hrvatskoga kupa obilježili su incidenti. Tijekom i nakon utakmice NK Dinamo i NK Rijeka privedeno je više desetaka navijača, a ozlijeđen je i jedan redar. U neredima je bačen i suzavac. 

 

 (FOTO: Željko Hladika/PIXSELL) 

Velika Gorica, 26.04.2014.: U Velikoj Gorici održano je 23. Prvenstvo Hrvatske u akrobatskom rock & rollu. Vedran Kubović i Dinka Lelić iz akrobatskog rock'n'roll kluba Panda.

 

 (FOTO: Zvonimir Barišin/CROPIX) 

Kaštel Stari, 29.11.2014.: Utakmica NK Val i NK Solin na stadionu NK Val. 

 

U KATEGORIJI "PRIRODA I OKOLIŠ" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA 

 

(FOTO: Filip Brala/PIXSELL) 

Zadar, 30.07.2014.: Ciklona Melisa jutros je na zadarsko područje donijela snažno nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom. 

 

(FOTO: Goran Šebelić/CROPIX)

Pula, 18.03.2014.: Sredozemna medvjedica uživa na suncu u uvali Havajka na pulskoj Verudeli. Medvjedica se brčkala u plićaku te izležavala na pijesku. Prolaznici su mogli uživati u njenom prisustvu, a rendžer iz Nature Histrice budno je nadzirao te upozoravao ljude da ju ne smetaju.

 

(FOTO: Srđan Vrančić/CROPIX)

Čička Poljana, 18.02.2014.: Poplavljene košnice zrcale se u rijeci Kupi. Obilne i dugotrajne kiše rezultirale su rekordnom visinom vode te dovele do poplava u velikom dijelu Hrvatske. Kupa je stala na četiri centimetra ispod povijesnog maksimuma.

 

U KATEGORIJI "REPORTAŽA" IZABRANA SU OVA TRI FINALISTA

 

(FOTO: Antonio Bronić/REUTERS) 

Slovyanoserbsk, Ukrajina, 01.12.2014.: Pacijenti u hodniku regionalne psiho-neurološke bolnice, koja se nalazi blizu prve linije fronte u separatističkom području. Šefa bolnice ubila je granata, a oko polovine od 180 djelatnika je pobjeglo. Na početku sukoba bolnica je imala 400 pacijenata. 

  

 (FOTO: Boris Kovačev/CROPIX) 

Zagreb-Split, 26.09.2014.: Putnica Nikolina Jović uživa na svježem jutarnjem zraku prilikom dolaska u Split. Uprava HŽ putničkog prijevoza donijela je odluku o ukidanju noćnih linija 824 i 825 na relaciji Zagreb-Split zbog neprofitabilnosti. Iako je spomenuto da je to samo privremena odluka koja će ostati na snazi do sljedeće turističke sezone, dio javnosti je negodovao. 

 

  (FOTO: Goran Mehkek/CROPIX)

Gunja, 18.05.2014.: Velike poplave pogodile su istočnu Hrvatsku, posebice dijelove županjske i brodske Posavine, što je rezultiralo evakuacijom mještana Rajeva Sela, Račinovaca i Gunje. 

Lupiga.Com 

 Naslovna fotografija: Željko Hladika/PIXSELL