MAĐARSKA PRAVDA: Radimir Čačić proglašen krivim - ne povlači se iz politike

Ivor Car

29. lipnja 2012.

MAĐARSKA PRAVDA: Radimir Čačić proglašen krivim - ne povlači se iz politike

Nakon deset mjeseci suđenja u mađarskom Kapošvaru, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić napokon je čuo sudsku odluku u kaznenom postupku u kojem je prvi potpredsjednik bio prvi i jedini okrivljeni za prometnu nesreću koja se dogodila u siječnju 2010. godine na autocesti nedaleko mađarskog Marcalija. Čačićev chrysler se tada silovito zabio u škodu obitelji Liptak, a od posljedica su dvije osobe poginule. Na koncu je Čačić proglašen krivim, ali mu je izrečena uvjetna kazna, što znači da se neće povući iz politike


Čačić na optuženičkoj klupi (FOTO: Lupiga.Com)

Kao što je i očekivano prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić proglašen je krivim, ali mu je izrečena uvjetna kazna na 22 mjeseci zatvora uz rok od tri godine kušnje. Budući je proglašen krivim, morat će snositi i troškove suđenja, koji se procjenjuje na oko 50.000 kuna. Jasno, prema ranijim najavama, Čačić se neće povući iz politike. Više puta je isticao do povlačenje dolazi u obzir samo ukoliko bude pravomoćno bezuvjetno osuđen. Dogodilo se, dakle, ono što je i priželjkivao. No, cijela stvar ovdje ne završava jer će tužiteljstvo, ali i odvjetnici obitelji poginulih na ovakvu presudu podnijeti žalbu, o čemu će odlučivati viši sud. Inače, za ovo kazneno djelo predviđena je kazna i do pet godina bezuvjetnog zatvora. Sam premijer Zoran Milanović na presudu je reagirao rekavši da je cijeli ovaj slučaj iskorišten kako bi se povela medijska haranga na njegovog suradnika, a samim time i na njegovu vladu. Nema namjernu ništa mijenjati u vladi, jer presuda nije pravomoćna, a neslužbeno se doznaje da premijer ionako, u slučaju ovakvog raspleta, nije mislio ništa mijenjati. Stoga ne čudi ni što je Čačić nakon presude izjavio kako on u potpunosti prihvača ovu presudu.


Čačić i Milanović već su usaglasili stav u vezi mogućih raspleta (FOTO: Lupiga.Com)

U svojoj završnoj riječi, gdje se pridružio svom odvjetniku, Čačić je rekao kako poštuje sud i kako nema želju za politizacijom i da smatra štetnim sve konotacije na koje nema utjecaja. Njegov odvjetnik morao je utrošiti nekoliko minuta vremena kako bi se zapravo ispričao u ime hrvatskog premijera koji je u danima uoči izricanja presude vršio određeni pritisak na mađarsko pravosuđe, zaključivši kako sudbina hrvatske vlade ovisi o nekom tamo sudskom činovniku. Na tragu je to Milanovićevih izjava kako su Mađari sami krivi za svoju smrt, jer nisu bili vezani. Takvu tezu zastupao je i sam Čačićev odvjetnik na sudu, napomenuvši da ne može biti kriv onaj tko je udario u vozilo onih koji nisu bili vezani.


Županijski sud u Kapošvaru (FOTO: Lupiga.Com)

Čačićev odvjetnik tražio je da se njegov klijent oslobodi, jer ne postoji njegova izravna veza sa smrću dvoje putnika u „škodi”, već samo neizravna veza. Prema svemu što se moglo čuti na sudu, zapravo je za kobni ishod kriva Čačićeva namjera da izbjegne automobil pred sobom. Naime, on nije uspio izbjeći nalet na „škodu“, ali ju je udario u desni kraj te je odbacio u zaštitnu ogradu, što je, pokazat će se, bilo kobno. Odvjetnik je čak ustvrdio i da jedna od stradalih nije preminula samo zbog prometne nesreće, već i zbog „nekih bolesti od kojih je patila“. Vodila se polemika i oko ključnih detalja – je li bilo magle, kolikom je brzinom vozio Čačić (procjene su se kretale od 120 do 160 kilometara na sat) i jesu li na „škodi“ bila upaljena svjetla, ali i je li Čačić u automobilu bio sam. Tužiteljstvo je pak isticalo da nesreća nije „opametila“ prvog potpredsjednika hrvatske vlade, s obzirom da je kasnije skrivio još dvije prometne nesreće, ali ne s ovako tragičnim ishodom.


Čačić na sudu sa prevoditeljicom koju je angažirao (FOTO: Lupiga.Com)

Inače, omakla se odvjetniku i sasvim pogrešna procjena kako mađarski sudovi nisu ništa ni bolji ni lošiji nego bilo koji drugi sudovi na svijetu. Naime, na svijetu postoje sudovi koji s pravom i pravdom nemaju nikakve veze. Sama završna riječ Čačićeve obrane rasplakala je Katalinu Liptak koja je u nesreći ostala bez supruga i majke. I inače, na ovom smo sudu, svih ranijih ročišta primijetili da prvi potpredsjednik vlade ni u jednom trenutku nije pogledao obitelj poginulih, a pijetet žrtvama nisu odavali niti sutkinja, niti odvjetnici, niti Čačić, koji su se redom na raspravama i smijali. S druge strane kurtoazno je izražavao duboko žaljenje obitelji.

Lupiga.Com