I Afganistanci bildaju, zar ne?

Ivor Car

3. studenog 2002.

I Afganistanci bildaju, zar ne?

Laganim, ali sigurnim tempom normalan život se vraća u potresima, poplavama, ratom, terorom i ostalim nepogodama, porušeni Afganistan. Normaliziracija života obično kreće od malih stvari, kao što je primjerice bodybuilding, zadnja stvar za koju bi Ameri rekli da postoji u državi donedavnom američkom neprijatelju broj jedan. Sve dok ne vide ovu fotografiju.
Život se vraća u nesretni Afganistan, polaganim tempom. Dokaz za to je i ova fotografija koja prikazuje natjecatelje bodybuilding prvenstva, jučer održanog u glavnom afganistanskom gradu, Kabulu. Vjerujem kako ne treba ni spominjati da su natjecanja u bodybuildingu bila striktno zabranjena za vrijeme petogodišnje vlasti Talibana, kao između ostalog i natjecanja u većini sportova. Zanimljivo je spomenuti kako je ova fotografija naišla na veliku dozu čuđenja diljem Sjedinjenih Američkih Država, budući većina Amera niti u najluđim snovima nije mogla pomisliti da i mrski im Afganistanci mogu imati nabildana tijela i natjecati se u bodybuildingu. Možda kada bi znali da Afganistan ima oko 30 milijuna stanovnika ...
 Za posjetitelje Lupige koje je ova vijest eventualno iznenadila ili barem pomalo zaprepastila, ostavit ćemo vam link na reportažu iz 1995. godine o kabulskim bodybuilding klubovima, u kojoj možete vidjeti mlade Afganistance kako vježbaju svoje tijelo tik uz postere legendarnog Silvestera Stallonea.