Daytona Beach

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Daytona Beach

Legendarno okupljanje motorista i ljubitelja motora i ove godine je održano u gradiću Daytona Beachu. Od 1.03. do 10.03. ovaj raj za golfere pretvori se u njihov pakao, ali i u raj za bikere. Sponzori događaja bili su Dodge vozila i Gibson gitare. Uz mnogo bandova uživo, piva i natjecanja tipičnih samo za bikere, sve je prošlo relativno mirno i bez previše prosvjedovanja lokalnog stanovništva, koje je izgleda napokon uvidjelo da i ti ljudi imaju para i da ne gledaju kako ih troše.
Tijekom proteklog tjedna na Floridi je održan slavni bikerski festival Daytona Beach. Skup je trajao deset dana za kojih ga je uspjelo posjetiti više od pola milijuna ljudi, što ga čini najposjećenijim do danas. Bike Week se prvi put održao nevjerojatno davno-24. siječnja 1937. godine, a sve se tada vrtilo oko trke na plaži prilikom koje su motori u prosjeku šibali 74 mph/h. Od 1942. g. pa do 1947. g. skup se nije održavao zbog Drugog svjetskog rata, ponajviše zbog nedostatka benzina i guma, ali i zbog odlaska mnogih bikera na ratišta. Lokalno stanovništvo desetljećima nije bilo sretno zbog dolaska ovih turista, pa se događaj znao pretvoriti u policijsko maltretiranje bikera.
Motoristi su na ovo okupljanje počeli dolaziti već danima prije njegovog početka, što je uzrokovalo totalni prometni kolaps ovoga gradića. Tragična bilanca je stotinjak prometnih nezgoda u kojima je poginulo devet, a ozlijeđeno više od pedeset motorista. To je još uvijek pozitivan score u odnosu na 2000. g. kada je poginulo 14 bikera, ali negativan u odnosu na prošlu godinu u kojoj je poginulo samo šest osoba. Ove godine na sreću nisu zabilježeni sukobi između motorističkih klanova, koji znaju odnijeti masu života.
Natjecanja koja se tamo održavaju nisu više samo zabava, nego i izvor dodatnih prihoda. Svi pobijednici se nagrađuju i to ne samo nekim simboličnim nagradicama, već u cashu. Tako je recimo pobijednica za Miss Florida biker bikini, dobila 3 000 dolara. To je mjesto koje veće tvrtke-proizvođači motora koriste za reklamu. Tako neki proizvođači imaju samo svoje parade. Motoristi se smještaju svugdje od kampova pa do skupih hotela kao što je Sheraton i spavaju zajedno s golferima. Posebna atrakcija je Loop, grupna vožnja na otvorenoj cesti u duljini od 24 milje.
Vidite kako od svega Ameri znaju napraviti show i zaraditi neku pinku.