DANAS OBRANI PRAVO NA IZBOR: Svoj sustav vrijednosti žele svima nametnuti kao zakonsku obavezu

Melisa Skender

21. svibnja 2016.

DANAS OBRANI PRAVO NA IZBOR: Svoj sustav vrijednosti žele svima nametnuti kao zakonsku obavezu

Inicijativa „Obrani pravo na izbor“ danas u 10 sati poziva na Strossmayerov trg u Zagrebu, a pored kojeg će proći prva hrvatska povorka u „Hodu za život“, a protiv prava žena da slobodno odlučuju o svojem tijelu i životu. „Hod za život“ globalna je akcija takozvanih pro-life aktivista, a inicijator hrvatske verzije je konzervativna udruga Vigilare i njezin čelnik Vice Batarelo. Uvod je to u novi projekt „konzervativne revolucije“ – potpunu zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj.

JASENKA GRUJIĆ: Redukcijom prava na pobačaj najviše će biti pogođene mlade siromašne žene

LAŽNE KLINIKE ZA ABORTUS: Niču po Hrvatskoj i plaše žene da će se ubiti ili umrijeti nakon pobačaja

Udruga Vigilare osnovana je prije osam godina i, kako se Batarelo nedavno pohvalio u opširnom intervjuu na portalu bitno.net, iza nje je već mnoštvo uspješnih akcija. Počeli su obrušavanjem na Đelu Hadžiselimovića koji je za HTV izabrao dokumentarac „pun seksualnih perverzija“. Batarelo je pokrenuo inicijativu, oko tri tisuće pritužbi stiglo je službi gledatelja, a Hadžiselimoviću je prijetila i suspenzija. Sljedeća inicijativa bila je protiv vizualnog identiteta predstave „Fine mrtve djevojke“ u zagrebačkom kazalištu Gavella, zatim su u Hrvatsku doveli Judith Reisman i Lilu Rose, sudjelovali su i u referendumu za ustavnu definiciju braka kao isključive zajednice žene i muškarca, skupili preko 100.000 potpisa u akciji „I ja sam bio embrij“…

Vice Batarelo
"Prvo ide senzibiliziranje, zatim političari i na kraju zakoni", planira Vice Batarelo (SCREENSHOT: YouTube)

„Što god mi radimo, uđe u mainstream“, zaključio je na kraju tog niza Batarelo, i prijetnja je to koja se ostvaruje sve dok većina šuti. Već je u izvještaju iz 2014. godine pravobraniteljice za ravnopravnost spolova spomenuto kako sedam od 32 bolnice u Hrvatskoj ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti liječnika, dok se pro-life organizacije na internetu lažno reklamiraju kao klinike za pobačaj. Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja proveden lani samo je utvrdio kako se Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece različito primjenjuje u različitim bolnicama, kao što je različit i broj liječnika s prizivom savjesti.

Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova spominje i slučaj u kojem je službenica Porezne uprave Samobor odbila zahtjev građanke za uvećanje osobnog odbitka temeljem donacije Centru za ženske studije uz obrazloženje da se ova udruga zalaže za pravo na pobačaj što je u „izravnoj suprotnosti s čl.21 Ustava RH u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život“, citiramo iz rješenja.

„Znači, prvo ide senzibiliziranje, zatim političari i na kraju zakoni“, kako kaže Vice Batarelo u svojem intervjuu za bitno.net. Kako bi senzibilizirali javnost da ženama i obiteljima uskrati pravo odlučivanja o vlastitom životu, katolički aktivisti predstavljaju to kao borbu za život. Za život još nerođenih potrebno je tako nametnuti ograničenja osobnih sloboda već živima. Cijeli taj pogon nije angažiran oko, primjerice, donošenja zakona koji bi se poslodavcima zabranio davanje otkaza trudnicama i ženama s djecom, ili zabrane ovrhe nad nekretninama u kojima žive obitelji s djecom. Cilj je zabraniti pobačaj i svaku ženu i obitelj koja se nađe pred takvom odlukom „senzibilizirati“ osjećajem krivnje.

Klinika za pobacaje
Zagovornici pro-life politike bave se i ovakvim rabotama, reklamirajući lažne klinike za pobačaje i nudeći "termine" (SCREENSHOT: klinikazapobacaje.com)

Na pitanje „Tko i kako će se skrbiti za to dijete?“ Vice Batarelo u duhu katoličke vjere lakono odgovara: „Ako vjerujemo da je to ljudsko biće, onda ćemo naći način“. Istovremeno, za obitelji s više od troje djece stopa siromaštva u Hrvatskoj raste i preko 29 posto, a među ženama koje su imale prekid trudnoće najviše je onih koje već imaju djecu, kako stoji u ljetopisu za 2015. godinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Siromaštvo svakako utječe i na roditeljske kapacitete, stoji u aktualnom izvještaju pravobraniteljice za djecu. Iz pritužbi primljenih za kršenje socijalnih prava djeteta vidljivo je da roditelje muči nezaposlenost, niske plaće, zaduženost, krediti, ovrhe, neplaćanje uzdržavanja, loši stambeni i materijalni uvjeti, poteškoće oko ishođenja prava iz sustava socijalne skrbi i druge posljedice ekonomske krize. MUP-u je lani prijavljeno preko 700 kaznenih djela povrede dužnosti uzdržavanja

„Ali kad znamo da se nekoliko tisuća djece godišnje nema pravo roditi“, zavapit će Vice Batarelo i optužiti za to žene i zakone što omogućuju planiranje obitelji i tako se upliću u božju ingerenciju nad životom i smrti. Pravo na izbor u udruzi Vigilare smatraju provokacijom. Tako barem stoji u prijavi što su je predali policiji protiv nepoznatih grafitera koji su trasu Hoda za život obilježili upravo tom porukom: „Pravo na izbor“.

Pravo na izbor
Ovakve poruke iz udruge Vigliare prijavljuju policiji (FOTO: Facebook)

„Ovakvo destruktivno ponašanje stvara polarizaciju društva i podiže nepotrebne tenzije“, tvrdi se u prijavi udruge koja svoj sustav vrijednosti želi nametnuti kao zakonsku obavezu svima, i ne vidi u tome mogući uzrok polarizacije društva. Jer valjda smo svi za pravo na život? Okupljanjem na Strossmayerovom trgu u Zagrebu danas u 10 sati, inicijativa „Obranimo pravo na izbor“ poziva građane da ustanu za svoje pravo na život, takav život u kojem ti nitko ne može oduzeti pravo na slobodan izbor u cilju poboljšanja demografske slike Hrvatske.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook