Baja voli dobre ljubiće

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Baja voli dobre ljubiće

Kako već dugo nismo pohodili kina, moj dobar prijatelj Baja i ja uputili smo se u ponedjeljak u fino preklimatizirano kino, čije ime vam nećemo reći. Ja sam navijao za napadujuće klonove dok je Baja inzistirao, na kako je on rekao trileru "Monsters Ball", koji je na kraju ispao ljubavna drama. Ali vjerujte izvrsna i vrlo moćna....
Priča je to o čuvaru zatvora (Billy Bob Thornton), koji se zaljubi u ženu (Halle Barry) zatvorenika kojeg je smaknuo. U vrlo neobičnom spletu okolnosti on se pretvara iz rasiste (jer mu je tata rekao da su crnčuge prljave i zle) u najveću ljubav njenog života. Ona pak ostaje bez svega i postaje ljubav jednog krvnika.
Da vam ne duljim sa standardnim kritičarskim forama, reći ću vam da se film bavi ljubavlju na težak i mučan način, no svejedno lijep (kakva ljubav i je), rasnim odnosima, obiteljima koje ne funkcioniraju i konačnoj kazni za sve nas dobre i loše.
Film je malo težak, seks u filmu je super, Bili je zakon glumačka institucija, a Hally je divna.
Veliki minus dajemo jedino glumačkoj karikaturi koja se punim imenom zove Sean "Puffy" Combs, koji je pokazao da nisu svi crni hip hoperi dobri glumci kao Ice T.
I na kraju ono što me najviše privuklo, odvuklo mi pažnju i natjeralo me da razmišljam.
Nitko po meni nažalost nema pravo oduzimati tuđe živote, pa bio on po naraciji masovni ubojica ili država. Scena ubijanja čovjeka na električnoj stolici gora je od sto Hanibala Lectora ili deset Fredija Krugera i na žalost događa se diljem svijeta. Potiskivajući svoje duboko zgražanje tom činjenicom preporučam vam da pogledate film i uživate u preobrazbi nečeg ružnog u nešto istinski lijepo.