Radovanović, Đ. Sava

ritn by: Feez | 01.01.2002.

Nije Sava Đ. Radovanović nikakav znanstvenik, ili ne daj Bože, umjetnik, on je svoje mjesto u našoj E-ciklopediji zaslužio zbog neobičnog podviga. Naime, za Savu su neki od vas možda i čuli, ali daleke 1989. godine, kada je zbog ubojstva zatvoren na 15 godina. Međutim, niti to ga nije dovelo ovdje. Ono što jeste činjenica je da je Sava krajem 2002. godine pobjegao iz jednog zatvora, da bi se potom prijavio u drugi. Čini se da se Radovanoviću definitivno nije svidio smještaj u zatvoru u Bijelom Polju, gdje je odsjedio 13 godina svoje kazne, pa je sreću odlučio potražiti na drugom mjestu. Crnogorska policija, koja je podigla potjeru za bjeguncem odmah nakon njegovog nestanka, bila je itekako iznenađena informacijom da se Radovanović sam prijavio, ali – upravi zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice.

Crnogorski novinari imali su priliku uživo čuti razloge ovog neuobičajenog poteza od samog Radovanovića. On je pred predstavnicima medija izjavio da nije namjeravao bježati, jer mu kazna ističe za dvije godine, ali, eto, premjestili su ga u ćeliju koja, prema njegovom mišljenju, nije imala odgovarajući komfor. S obzirom da je bez problema "sredio" bravu na vratima zatvorskog dvorišta, a potom preskočio zatvorski zid, uprava zatvora je prema ovom "dugoprugašu" bila blaga te je on već koncem sljedeće godine izašao na slobodu. No, godine zatvora učinile su svoje, Radovanović se vjerojatno nije mogao snaći u svijetu koji je guleći kaznu zaboravio, pa se samo nekoliko dana nakon izlaska iz zatvora, u Podgorici, raznio ručnom bombom. Prije nego se ubio, pištoljima je prijetio gostima jednoga kafića, da bi ih po dolasku policije pustio. Potom je izašao prijeteći da će aktivirati bombu i odšetao do svoje kuće gdje je izvukao osigurač.

Anketa

Novi Dnevnik HTV-a mi je

Kolumne

 1. Brnjica za bonton

  20.03.2015.

  Igor Mandić

  Brnjica za bonton

 2. Avangarda ekumenskog duha

  19.03.2015.

  Dragan Markovina

  Avangarda ekumenskog duha

 3. Bitka oko biste na Pantovčaku

  27.02.2015.

  Igor Mandić

  Bitka oko biste na Pantovčaku

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije