Radovanović, Đ. Sava

ritn by: Feez | 01.01.2002.

Nije Sava Đ. Radovanović nikakav znanstvenik, ili ne daj Bože, umjetnik, on je svoje mjesto u našoj E-ciklopediji zaslužio zbog neobičnog podviga. Naime, za Savu su neki od vas možda i čuli, ali daleke 1989. godine, kada je zbog ubojstva zatvoren na 15 godina. Međutim, niti to ga nije dovelo ovdje. Ono što jeste činjenica je da je Sava krajem 2002. godine pobjegao iz jednog zatvora, da bi se potom prijavio u drugi. Čini se da se Radovanoviću definitivno nije svidio smještaj u zatvoru u Bijelom Polju, gdje je odsjedio 13 godina svoje kazne, pa je sreću odlučio potražiti na drugom mjestu. Crnogorska policija, koja je podigla potjeru za bjeguncem odmah nakon njegovog nestanka, bila je itekako iznenađena informacijom da se Radovanović sam prijavio, ali – upravi zatvora u Spužu, nedaleko od Podgorice.

Crnogorski novinari imali su priliku uživo čuti razloge ovog neuobičajenog poteza od samog Radovanovića. On je pred predstavnicima medija izjavio da nije namjeravao bježati, jer mu kazna ističe za dvije godine, ali, eto, premjestili su ga u ćeliju koja, prema njegovom mišljenju, nije imala odgovarajući komfor. S obzirom da je bez problema "sredio" bravu na vratima zatvorskog dvorišta, a potom preskočio zatvorski zid, uprava zatvora je prema ovom "dugoprugašu" bila blaga te je on već koncem sljedeće godine izašao na slobodu. No, godine zatvora učinile su svoje, Radovanović se vjerojatno nije mogao snaći u svijetu koji je guleći kaznu zaboravio, pa se samo nekoliko dana nakon izlaska iz zatvora, u Podgorici, raznio ručnom bombom. Prije nego se ubio, pištoljima je prijetio gostima jednoga kafića, da bi ih po dolasku policije pustio. Potom je izašao prijeteći da će aktivirati bombu i odšetao do svoje kuće gdje je izvukao osigurač.

Anketa

Afera Barbika je

Kolumne

 1. Zapis o ranama, ratu i nogometu

  05.07.2014.

  Faruk Šehić

  Zapis o ranama, ratu i nogometu

 2. Vječiti buntovnik Davor Butković

  01.07.2014.

  Dragan Markovina

  Vječiti buntovnik Davor Butković

 3. Kad je politička doktrina srela veliko djelo

  21.05.2014.

  Oliver Frljić

  Kad je politička doktrina srela veliko djelo

Referendum

E-ciklopedija

 1. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 2. Japanske čestitke i razglednice
 3. Russellov čajnik
 4. Tolerantia - film
 5. Povijesni put Hitlerove 'klonje'

Recepti

 1. Piletina u košuljici od sezama
 2. Kobasice na studentski
 3. Voćna salata od jagoda i avokada
 4. Slani muffini
 5. Pijani čaj
Projekt se provodi uz pomoć: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Javni natječaj za kopanje tunela. Otvaraju se ponude. Prvo se otvara koverta njemačke firme. Izlazi predstavnik firme i prezentira projekt. "Kopanje tunela ćemo raditi sa obadvije strane brda i spojiti ih kad se sretnemo na sredini. Cijena je možda malo veća, ali je zato vjerojatnost da se sretnemo, zahvaljući našoj made in Germany tehnologiji, visokih 95%."
Slijedeća koverta je kompanija iz Amerike. Izlazi i Amerikanac. "I mi ćemo kopati sa obadvije strane brda i sresti se u sredini. Naša cijena je još veća nego kod kolega iz Njemačke, ali je i vjerojatnost da se sretnemo ekstremnih 99.5%"
Treća koverta je ponuda firme iz Bosne. Izlazi naš Mujo. "Čujte gospodo, ni mi nismo mačiji kašalj. I mi kopamo tunel sa obadvije strane brda. Naša cijena je pola cijene od Nijemaca, a što se tiče sretanja, e to vam kod nas ide 'vako: ako se sretnemo-sretnemo, a ako se ne sretnemo, imate dva tunela!"
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije